Hlavní obsah

Ukažte mi doklady! Na tuniskou karanténu dohlíží robot

Robot P-Guard v ulicích tuniského hlavního města.

Reklama

Ulice tuniské metropole brázdí robot, který pomáhá úřadům bojovat proti koronaviru. Robotické vozítko tuniské výroby vyzývá lidi, aby zůstali doma, a je schopno jim i změřit teplotu.

Článek

Tuniská policie má při kontrolách dodržování karantény netradičního pomocníka. Ulicemi hlavního města Tunisu projíždí už několik dní robot nazvaný P-Guard, který žádá lidi, aby dodržovali zákon a neopouštěli domovy, aby zabránili dalšímu šíření koronaviru a zachránili tak lidské životy.

„Co tady děláte? Ukažte mi občanský průkaz! Nevíte, že byla vyhlášena karanténa?“ říká na dálku řízený robot na videu, které zveřejnilo na svých facebookových stránkách ministerstvo vnitra.

Úřad odmítl odpovědět na dotaz AFP, zda lidi, které robot přistihne při porušení zákona, čekají sankce.

Robota P-Guard sestrojil tuniský akademik Anis Sahbání, zakladatel firmy Enova Robotics sídlící v městě Sús na východě země. Se svým vynálezem přišel už v roce 2015, od té doby se robot prodává převážně zahraničním zájemcům z řad firem, které chtějí střežit určité lokality. Blíže neurčený počet robotů ale Sahbáního firma věnovala i tuniskému ministerstvu vnitra.

Foto: Profimedia.cz

Robot P-Guard v ulicích Tunisu.

Robot v hodnotě 100 až 130 tisíc eur (asi 2,6 až 3,4 milionu korun) používá umělou inteligenci, díky níž se může samostatně pohybovat. Zároveň ale může být i dálkově řízen, řekl agentuře AFP jeho vynálezce. Stroj je vybaven termokamerou, aby mohl měřit lidem teplotu, a laserovým systémem, který mu umožňuje vyhýbat se překážkám.

Enova Robotics plánuje, že během několika týdnů poskytne nemocnicím své další roboty, kteří umožní komunikaci nemocných koronavirem s jejich blízkými. Další robot by měl před nemocnicemi zpovídat pacienty a podle jejich odpovědí odhadnout, zda jimi popisované symptomy odpovídají onemocnění COVID-19, nebo ne.

Tunisko v sobotu registrovalo necelých pět stovek nakažených, 18 lidí už koronaviru podlehlo.

Reklama

Doporučované