Hlavní obsah

Ukažte mi, kde jsou na tom lépe, ptá se Bolsonaro. Brazílie mezitím kolabuje

Foto: Profimedia.cz

Brazilský prezident Jair Bolsonaro.

Reklama

Již několik týdnů se koronavirová situace kvůli brazilské mutaci v Brazílii zhoršuje. Nemocnice hlásí téměř plné kapacity. Tempo očkování v 212milionové zemi je pomalé a vakcín je nedostatek.

Článek

Brazilský prezident Jair Bolsonaro v pondělí jmenoval nového ministra zdravotnictví. Stal se jím lékař Marcelo Queiroga, který nahradil kontroverzního Eduarda Pazuella. Ke změně ministra zdravotnictví došlo za necelý rok již potřetí. Generál bez zdravotního vzdělání nebo zkušeností Eduardo Pazuella si vysloužil kritiku za svou vládu několikrát. Například když letos v lednu v brazilském Manausu opět došel kyslík pro nemocnice a Pazuella se tím téměř nezabýval. Podobně když v prosinci vyšlo najevo, že odmítl několikamilionovou dodávku vakcín Pfizer/BioNTech.

Od nového ministra Queiroga si Bolsonaro slibuje především „lékařskou odbornost a úspěch ve snížení počtu mrtvých“. Queiroga nicméně také nevěří v tvrdý lockdown. Situace v zemi se přitom zhoršuje. Zatímco se vláda snaží za každou cenu udržet chod ekonomiky, zdravotní systém kolabuje a mrtvých přibývá.

Za posledních 24 hodin Brazílie eviduje 79 069 nově nakažených a 2438 úmrtí. Pátý den v řadě přesahuje počet úmrtí hodnotu 2400. Země tento týden překonala několik smutných rekordů. V úterý to byl nejvyšší počet zemřelých za den (2841), v pátek pak nejvyšší denní přírůstek nakažených (90 570).

V 25 z 27 brazilských států se zaplněnost nemocnic pohybuje kolem 80 %. V některých státech jsou nemocnice plné z 90 % i více. Kolaps hlásí například Sao Paulo. Jistotu, že se dostanou k lékařům, už nemají ani obyvatelé bohatších regionů z Rio de Janeiro, Belo Horizonte nebo Porto Alegre.

Pokud se navíc do nemocnice člověk dostane, stále vyhráno nemá. Nově zveřejněné závěry výzkumu, které představila brazilská BBC, ukazují, že v nemocnicích zemře 80 % pacientů, již museli být připojeni na umělou plicní ventilaci. Podle brazilských lékařů za situaci může nedostatečná kvalifikace a trénink personálu, ale i hraniční podmínky.

Situaci komplikuje i pomalé tempo očkování. Dosud bylo naočkováno jednou dávkou vakcíny 5,54 % populace. Oběma pak 1,96 %. Z původních vládou ohlášených dodávek, kterých mělo za březen dorazit 46 milionů, jich přijde něco přes polovinu.

Brazilská bioložka Natalie Pasternaková uvádí, že pro zlepšení situace, která se začala vymykat kontrole především kvůli rozšíření brazilské mutace, je dostatek vakcín jedinou možností. Oproti hodnotám v jiných včetně evropských států se sice počty úmrtí nemusí v poměru k počtu obyvatel sice zásadně vymykat, nicméně problém je podle Pasternakové v tom, že nekontrolovatelným šířením covidu-19 hrozí vznik dalších a třeba i nebezpečnějších mutací.

Prezident Bolsonaro si nicméně stále stojí za svým a restrikce nemá v plánu přijmout. „Jasně, že chceme řešení a litujeme kohokoliv, kdo zemře, ale k čemu existuje lockdown? Vídíme lidi, co trpí kvůli nezaměstnanosti. Ukažte mi zemi, kde boj proti covidu-19 funguje,“ uvedl ve čtvrtek.

Bolsonaro navíc stále není přesvědčený, že za zahlcení nemocnic je odpovědný koronavirus. „Nemocnice jsou z 90 % zaplněné. Musíme ale zjistit, jestli to jsou lidé, co mají covid, nebo jsou to lidé s jinými nemocemi,“ řekl. Zdravotní problémy spojené s pandemií stále vidí jako minoritní oproti problémům, které by mohly vzniknout zastavením ekonomiky.

Guvernéři některých států se proto již dříve rozhodli k přijetí vlastních opatření – zavírají pláže, vyhlašují zákaz vycházení nebo vybízejí k nošení ochranných masek. Jedná se ale o lokální nařízení, která nemají takový efekt, jako kdyby byla zavedená plošně. Bolsonaro se navíc nově rozhodl usnesení na lokálních úrovních napadnout u Nejvyššího soudu. Oznámil, že podá žalobu na některé státy s tím, že on je jediný, kdo má právo vyhlásit zákaz vycházení. Kritiku na vládu za „chaos v zemi“ označuje za útok na jeho osobu.

Přesto si podle veřejných průzkumů Bolsonaro nestojí úplně špatně. Kolem 30 % Brazilců si myslí, že Bolsonaro vede zemi „dobře“ nebo „velmi dobře“. 79 % Brazilců nicméně uznává, že se koronavirus vymkl kontrole.

Vrásky by ale Bolsonarovi kromě guvernérů, kteří mu minulý víkend adresovali zprávu, aby vyhlásil plošnou uzávěru veřejných míst napříč Brazílií (letiště, přístavy aj.), mohl začít dělat i nově obvinění zproštěný bývalý prezident Lula da Silva. „Nenásledujte žádné imbecilní rozhodnutí prezidenta a ministra zdravotnictví. Nechte se naočkovat,“ vzkázal veřejně.

Reklama

Doporučované