Hlavní obsah

Ukážu, za co jsem koupil nemovitosti, řekl Babiš. Chce nechat mluvit FAÚ

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Kauza Pandora Papers zastihla Andreje Babiše krátce před volbami do Poslanecké sněmovny.

Reklama

aktualizováno •

Z jakých peněz Andrej Babiš nakoupil domy a pozemky na jihu Francie, má pomoci vysvětlit Finanční analytický úřad. Kauza se tím posouvá za parlamentní volby.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Premiér Andrej Babiš tento týden přiznal, že na nákup nemovitostí ve Francii přes daňové ráje použil i peníze, které nezahrnul do auditu svých příjmů v roce 2017.

Nyní slibuje, že jejich původ vysvětlí.

„To je samozřejmě seznam, který já můžu předložit, to není problém,“ řekl Babiš na dotaz Seznam Zpráv, odkud pocházejí prostředky, které v auditu neuvedl.

Podrobnosti o Babišově finanční operaci, které odhalilo Mezinárodní konsorcium investigativních novinářů (ICIJ) v rámci kauzy Pandora Papers, však budou zveřejněny nejspíš až po volbách do Poslanecké sněmovny.

Premiér chce, aby zákonnost jeho transakcí potvrdil Finanční analytický úřad, který kontroluje podezřelé finanční převody.

„Já jsem taky požádal šéfa komise, která dozoruje FAÚ, aby svolal (komisi) a zprostili mlčenlivosti a aby se to řešilo,“ uvedl Babiš bez dalších podrobností.

Šéf sněmovní komise pro kontrolu FAÚ František Vácha (TOP 09) řekl, že žádost od premiéra na svolání výboru zatím nedostal. Sám už však svolal jednání komise na příští středu.

Zároveň Vácha požádá Babiše, aby ředitele FAÚ Libora Kazdu zbavil mlčenlivosti. „Mám hotovou žádost, která dnes odejde na úřad vlády,“ řekl Vácha Seznam Zprávám.

Pravomoc zbavit zaměstnance Finančního analytického úřadu mlčenlivosti má právě předseda vlády. Stanoví to zákon o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu.

Ředitel FAÚ Libor Kazda potvrdil, že Babišovu případnému pokynu vyhoví.

„Pokud tak pan premiér v souladu se zákonem učiní, nemám s tím žádný problém,“ odpověděl Kazda na dotaz redakce.

Podle dokumentů, které unikly z jedné panamské právní kanceláře, Babiš převáděl v roce 2009 téměř 400 milionů korun přes trojici firem sídlících na Britských Panenských ostrovech, ve Spojených státech a Monaku. Poslední firma pak koupila nemovitosti na francouzské riviéře ve městě Mougins.

Kauza Pandora Papers

  • Projekt Pandora Papers je založený na téměř 12 milionech dokumentů ze 14 právních kanceláří, spolupracovalo na něm přes 600 novinářů z více než stovky zemí světa.
  • Tvrdí, že v rámci projektu odhalili, jak mocní a bohatí využívají offshorové společnosti a netransparentní jurisdikce kvůli anonymitě a daňové optimalizaci.
  • V dokumentech se podle nich objevují jména zločinců, celebrit, politiků, fotbalistů, soudců i lidí z daňových úřadů z celého světa.

V roce 2018, tedy v době, kdy už byl Babiš premiérem a měl za sebou řadu let působení v politice, nechal francouzské nemovitosti přesunout do českého holdingu SynBiol, který patří do jeho svěřenských fondů spolu s koncernem Agrofert. Na celé operaci zřejmě vydělal a ušetřil na daních.

Odborníci na finanční kriminalitu říkají, že způsob Babišovy nákupní operace se podobá schématům, která se používají při praní špinavých peněz.

Babiš jakékoli porušení zákona odmítl. Zdůraznil, že použil zdaněné peníze. Zpočátku však nechtěl vysvětlit, kde na nákup vzal takovou částku, když zároveň o několik let později nakoupil korunové dluhopisy Agrofertu za 1,5 miliardy korun.

Nejprve premiér odkazoval pouze na audit svých příjmů, který předložil v roce 2017, právě aby dokázal, že měl na dluhopisy. V úterý přišel s tvrzením, že šlo také o jiné zdroje, které do uvedeného auditu nezapočítal.

Aktualizace 12:50: Doplnili jsme informaci, že případ bude více objasněn až po sněmovních volbách.

Reklama

Doporučované