Hlavní obsah
Online

Hamás vypálil na Tel Aviv a okolí 130 raket

Foto: Profimedia.cz

V Gaze došlo po izraelském náletu k pádu výškové budovy.

Reklama

aktualizováno •

V Tel Avivu a středním Izraeli se večer opět rozezněly varovné sirény upozorňující na raketový útok. Pohrozili jím dnes palestinští radikálové v odvetě za izraelské nálety na obytné domy v Pásmu Gazy. Události sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Skupina Hamás oznámila, že na Tel Aviv z Pásma Gazy vzlétlo 130 raket. „Plníme svůj slib, brigády Kásam (ozbrojená složka Hamásu) zahájily největší útok na Tel Aviv a jeho okolí se 130 raketami v reakci na útoky nepřítele na výškové civilní domy,“ uvedl v prohlášení Hamás, který Pásmo Gazy ovládá.

- Hamás včera ostřeloval Jeruzalém. Celkově radikální Palestinci během včerejška vypálili z Pásma Gazy na Izrael 150 raket. Předtím dalo hnutí ultimátum. Z Chrámové hory měly být staženy ozbrojené složky.

- Izrael zahájil odvetné letecké útoky. Podle aktualizovaných zpráv o život přišlo 28 lidí včetně devíti dětí, téměř sto lidí je zraněných. Mluvčí izraelské armády pro BBC uvedl, že s odvetnými útoky Izraelci „teprve začali“. Na straně Izraele zemřely dvě ženy.

- Situace v Jeruzalémě se vyhrotila v den, kdy židovští nacionalisté oslavovali Den Jeruzaléma. Připomínali si tak den, kdy izraelská armáda obsadila v Šestidenní válce východní část města. Nárok Izraele na celý Jeruzalém je v rozporu s mezinárodním právem.

  • Na Tel Aviv míří 130 raket Hamásu

    Po izraelském úderu na výškovou budovu v Gaze se očekává, že Hamás brzy odpoví útokem na dosud „nedotčený“ Tel Aviv, kde sídlí i většina diplomatů. Podle Hamásu míří na město až 130 raket. Protiraketový systém Iron Dome je podle místních médií v plné pohotovosti. Telavivské letiště zastavilo provoz.

  • Ministr obrany povolal do služby všechny vojenské policisty

    Izraelský ministr obrany Benny Ganc povolal do služby všechny vojenské policisty a poslal je na pomoc do měst se smíšenou populací.

  • Starosta izraelského Lodu žádá vládu o vyhlášení nouzového stavu

    Starosta Lodu Yair Revivo uvedl pro The Times of Israel, že požádal předsedu vlády, aby ve městě vyhlásil stav nouze. Vyzval k rozmístění armády ve městě a řekl: „pro policii jde o příliš velké sousto.“ „Toto je Křišťálová noc v Lodu,“ řekl mimojiné starosta. „Vyzval jsem předsedu vlády, aby v Lodu vyhlásil stav nouze. Povolal armádu. Zavedl zákaz vycházení. Jde o vážný incident, intifádu arabských Izraelců,“ řekl starosta.

    Městem zmítají nepokoje, podle starosty arabští demonstranti zapalují auta, obchody i synagogy. Židovští obyvatelé pak podle záběrů na sociálních sítích kameny útočili na automobily arabských obyvatel a začali se ozbrojovat.

  • Armáda ruší některým jednotkám dovolené

    Izraelské obranné síly se podle místních médií chystají na eskalaci konfliktu s Palestinci. Armáda například členům několika jednotek zrušila plánovanou dovolenou.

  • Izraelská armáda přes den zasáhla více než 500 cílů

    Náčelník generálního štábu izraelské armády Aviv Kochavi uvedl, že izraelská armáda provedla za poslední den a půl útoky na více než 500 cílů, při nichž zahynuly desítky „teroristických agentů“, což podle něj bylo pro palestinské teroristické skupiny „bolestivé“, píší The Times of Israel. „Jsme odhodláni útočit na teroristické skupiny tím nejtvrdším možným způsobem,“ uvedl Kochavi.

  • Ministr obrany Ganc: Toto je jen začátek

    „Toto je jen začátek. Máme mnoho cílů. Věžáky v Gaze se budou dál řítit k zemi. Žádná země na světě by netolerovala raketové útoky na centrum měst. Ani my nebudeme,“ řekl ve svém projevu izraelský ministr obrany Binjamin Ganc. Podle odborníků se zvýšila pravděpodobnost pozemní operace izraelské armády.

  • Netanjahu: Hamás a Islámský džihád zaplatí velmi vysokou cenu

    „Hamás a Islámský džihád zaplatily a ještě zaplatí velmi vysokou cenu. Jejich činy je budou stát krev. Izrael zaútočil na desítky cílů. Bude to nějakou dobu trvat, ale obnovíme bezpečnost Izraele,“ uvedl ve svém projevu premiér Benjamin Netanjahu.

  • Biden v dopise svému palestinskému protějšku žádá o deeskalaci

    Americký prezident Joe Biden poslal dopis palestinskému prezidentovi Mahmúdu Abbásovi, ve kterém zdůraznil, že je třeba pracovat na snížení současné eskalace vztahů s Izraelem, řekl zdroj z Bílého domu zpravodajovi serveru Walla News Baraku Ravidovi. Dopis měl dnes Abbásovi poslat vedoucí oddělení palestinských záležitostí na americkém velvyslanectví v Jeruzalémě George Noll.

  • Jedna z raket Hamásu dopadla na plynovod

    Raketa Hamásu poškodila transizraelský plynovod, který vede z Aškelonu do Ejlatu, a způsobila požár. Není jasné, která a jak velká část byla zasažena.

  • V Tel Avivu a okolí je v nemocnicích nejméně 26 zraněných

    Dvě osoby mají být v kritickém stavu.

  • K národu promluví předseda vlády a ministr obrany

    Ve 21:15 mají vystoupit s televizním projevem premiér Benjamin Netanjahu a ministr obrany Binjamin Ganc. Raketový útok s původem v Gaze už trvá déle než hodinu.

  • První potvrzená oběť večerního raketového útoku

    Podle místních médií zemřela jedna žena ve městě Rišon le-Cijon nedaleko Tel Avivu. Další tři osoby jsou zraněné. V nedalekém Cholonu pak mají být tři vážně zranění včetně pětiletého dítěte.

  • Podle odborníků došlo k nejmasivnějšímu použití Iron Domu v historii

    Záběry na svém twitterovém účtu zveřejnily Izraelské obranné síly.

  • Útokem na Tel Aviv pohrozil i Islámský džihád

    Také Islámský džihád pohrozil útokem na Tel Aviv, pokud Izrael nezastaví palbu na obytné domy. Večer se při jednom z nich zřítil 13patrový dům v Gaze, ale Izraelci jeho obyvatele předem varovali a vyzvali k evakuaci.

  • Generální tajemník OSN je „vážně znepokojen“

    Generální tajemník OSN António Guterres je „vážně znepokojen“ pokračující eskalací napětí mezi Izraelem a Gazou, uvedl jeho mluvčí. Guterres „je hluboce zarmoucen, když se dozvěděl o stále větším počtu obětí izraelských náletů v Gaze, včetně dětí, a o izraelských úmrtích kvůli raketám vystřelených z Gazy,“ cituje Guterrese deník The Times of Israel.

  • Nebe nad Tel Avivem

    Na Tel Aviv mělo hnutí Hamás vyslat až 130 raket. Město brání mobilní systém protivzdušné obrany Iron Dome (Železná kopule).

  • Jedna z raket zasáhla autobus

    Podle izraelských médií nehlásí záchranné složky žádné oběti, před zásahem měli cestující autobusu i řidič utéct do krytu.

  • Izrael zahajuje operaci Strážce zdí

    „V posledních 24 hodinách Hamás a Islámský džihád zahájily nepřetržité útoky na Izrael z Pásma Gazy. Izraelské obranné síly na tyto útoky reagují tak, že útočí na teroristické cíle a operativce v Gaze. Toto je operace Strážce zdí,“ uvedly na Twitteru Izraelské obranné síly.

  • Raketový útok na Aškelon má na svědomí dvě oběti

    V Aškelonu nedaleko Pásma Gazy zemřeli dva izraelští občané, informují místní média. Podle agentury AFP mělo jít o dvě ženy. Podle odborníků se v reakci zintenzivní nálety izraelského letectva.

Reklama

Hlavní zprávy