Hlavní obsah

Ukradená data z Facebooku mohou být uložena v Rusku. V podezření ze sběru údajů je další firma

Kde jsou uložena zneužitá data z Facebooku?Video: AP, Reuters

 

Reklama

Na vedení Facebooku dále stoupá tlak kvůli masivnímu zneužívání dat jeho uživatelů. Podle bývalého zaměstnance firmy Cambridge Analytica v něm může mít prsty také Rusko.

Článek

Kauza kolem úniku dat desítek milionů uživatelů Facebooku stále nekončí. Podle bývalého zaměstnance firmy Cambridge Analytica Christophera Wylieho by ukradená data mohla být uložena v Rusku. Uvedl to v rozhovoru pro televizi CNN.

„Data by mohla být uložena v různých částech světa, včetně Ruské federace. A to s ohledem na to, že člověk, který měl sběr soukromých dat na starosti, pravidelně cestoval linkou z Moskvy do Londýna,“ připomněl Wylie osobu cambridgeského profesora Aleksandra Kogana, který nashromážděná data firmě Cambridge Analytica prodal.

Wylie v rozhovoru také uvedl, že uživatelů se zneužitými daty může být ještě daleko víc než dosud předpokládaných 87 milionů. A několik milionů z nich zřejmě pocházelo i ze zemí Evropské unie.

Facebook je kvůli skandálu už několik týdnů pod palbou rostoucí kritiky. Americká televize CNBC navíc nyní přišla se zjištěním, že data uživatelů zneužívala kromě Cambridge Analytica i společnost CubeYou, a to rovněž skrze facebookové kvízy. Vedení Facebooku už oznámilo, že do vyřešení případu pozastaví všechny její aplikace.

Reklama

Související témata:

Doporučované