Hlavní obsah

Ukradené osobní údaje jsou k mání i za pár set korun. Riziko se týká každého uživatele internetu

Na temném webu stoupá poptávka po zcizených identitách. Prodávají se i za několik stovek.Video: Martin Zíta, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ukradené identity britských občanů se na temném webu prodávají za necelých 300 korun. Zjistil to list The Independent. Cena za zcizenou identitu ale může přesáhnout i 20 tisíc korun a nebezpečí podle expertů čelí každý.

Článek

Prodávané balíčky, takzvané fullerz odkazující na plné (full) zcizení osobních údajů, se podle listu skládají ze jména okradeného, jeho adresy, přístupových údajů do internetových služeb nebo k bankovnímu účtu a dalších citlivých údajů.

Mezi nejžádanější údaje v balíčcích patří přístupové údaje k bankovním účtům a dalším finančním službám jako je například PayPal. Kromě vybrání peněz okradeného z jeho účtu patří mezi běžné zneužití údajů například žádosti o poskytnutí půjček.

Britský list The Independent při svém pátrání narazil na balíčky s údaji prodávané v rozmezí od deseti liber do více než 800 liber (300 až 20 tisíc korun), respektive frakcí bitcoinu v příslušné hodnotě. Podle listem oslovených expertů se cena balíčku citlivých dat odvíjí jednak od množství poskytnutých informací, ale také od potenciální šance na výraznou možnost zneužití.

Experti také dodávají, že poptávka po ukradených identitách stoupá. Úniku osobních dat na internetu se podle nich navíc nedá zcela vyhnout. Lze je jen minimalizovat obezřetným chováním na síti. Do takového chování spadá užívání různých přihlašovacích údajů na různých serverech a podobně.

Jakýkoliv uživatel internetu by se tak podle expertů neměl ptát, zda byla jeho osobní data zcizena, ale kolikrát se tak stalo.

„Stejně jako jsme se jako společnost naučili přijmout, že určité riziko s sebou nese chřipka a učinili jsme potřebné kroky, abychom riziko minimalizovali, tak obdobně musíme postupovat i v tomto případě. Musíme se naučit základy kybernetické hygieny,“ uvedl pro The Independent odborník na temný web Andrei Barysevich z bezpečnostní firmy Recorded Future.

Reklama

Související témata:

Doporučované