Hlavní obsah

Ukradené přihlašovací údaje účtů na Facebooku se prodávají na temném webu

Ilustrační foto.

Reklama

Hackeři prodávají ukradené údaje k účtům na Facebooku na takzvaném temném webu. Odhalení přišlo pár dní poté, co sama společnost upozornila na bezpečnostní chybu ohrožující téměř 50 milionů účtů na své síti.

Článek

Redakce deníku The Independent uvedla, že její redaktoři prošli na takzvaném temném webu (angl. Dark Web) desítky výpisů a stránek, na kterých nalezli údaje uživatelů Facebooku nabízené v cenovém rozmezí zhruba od 50 do 300 korun.

Za pár korun a pár minut zločinec ví, kde oběť bydlí

Internetové podsvětí je sice přístupné pouze prostřednictvím speciálního softwaru nebo konfigurace. Nainstalování patřičných programů však podle britského listu Daily Mail zabere technicky zručnému člověku přibližně deset minut. Poté má přístup na temný web otevřený.

„Osobní informace jsou pro temný web dost cenné. Pachatelé mohou s ukradenými údaji plánovat útoky na dotyčné uživatele, brát rukojmí, vydírat zveřejněním osobních dat nebo i ničit majetek. Organizace musí vyvinout všechno patřičné úsilí pro to, aby své sítě, zařízení a uživatele bránila,” uvedl pro deník The Independent výkonný ředitel kyberbezpečnostní firmy SonicWall Bill Conner, který v těchto věcech spolupracuje s britskou nebo americkou vládou.

Podle amerického deníku New York Post se krádeže přihlašovacích údajů a následně i osobních informací uživatelů nedějí pouze na Facebooku. Hackeři se mohou dostat také k datům z dalších sociálních sítí jako Instagramu nebo Tinderu, pakliže tedy uživatelé použijí k přihlášení Facebook.

Prodejní stránky na temném webu fungují jako Amazon a eBay

The Independent píše, že výpisy s osobními údaji uživatelů se nachází na populárních zločineckých stránkách, jako je Dream Market, která používá obdobný systém hodnocení prodejců jako Amazon nebo eBay. Tudíž mají být nabízené účty a informace o nich prověřené a pravdivé.

Britská firma Money Guru dále vysvětluje, že tato data mohou být použita jak pro cílenou reklamu na široké masy lidí, tak pro zdiskreditování užších cílů, společností nebo jedinců. Hacker či kupec pouze snadno změní uživateli jeho přístupové údaje, znepřístupní mu jeho účet a v krátké době může jeho jménem napáchat dalekosáhlé škody.

Informace, se kterými se na temném webu obchoduje, mohou zahrnovat adresy uživatelů, informace o tom, kdy a kam jezdí na dovolenou, do jaké školy chodí jejich děti, a pokud je lidé v osobních zprávách sdílí, pak také jejich data k bankovním účtům.

Facebook se k ukradeným datům za miliardy nevyjádřil

Redaktoři deníku The Independent vypočítali, že pokud by bylo jimi nalezené množství účtů na temném webu prodáno, cena ukradených dat by se pohybovala mezi 3,5 až 14 miliardami korun.

Bezpečnostní chyba, kterou v pátek společnost Facebook oznámila, je stále předmětem vyšetřování. Útočníci, již kybernetickou ochranou sociální sítě pronikli, mohli získat přístup k téměř 50 milionům účtů, přihlašovacím údajům a soukromým informacím jejich uživatelů. Vedení společnosti však zatím nepotvrdilo, že by k nějakému takovému případu došlo.

Na žádost deníku The Independent o vyjádření k nabízeným účtům na temném webu mluvčí Facebooku neodpověděl.

Reklama

Doporučované