Hlavní obsah

Ukrajina hledá spojence proti Rusku. Vybrala si Turecko, kupuje od něj drony

Svět bez obalu: Ukrajina hledá spojence proti Rusku. Vybrala si Turecko a kupuje od něj drony.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Situace na frontě v Donbasu na východě Ukrajiny se zhoršila. Obě strany hlásí opakované střety mezi ukrajinskými jednotkami a proruskými separatisty.

Článek

Kyjev dlouhodobě obviňuje Rusko z vojenské podpory separatistů, což Moskva popírá. Ukrajinské úřady a média běžně označují nepřátelské vojáky za „ruské žoldnéře“ a „okupanty“.

Ukrajina proto hledá silné spojence v regionu. Navázala spolupráci s Ankarou. Od Turků plánuje koupit více bezpilotních letadel Bayraktar TB2 a vytvořit si vlastní letku bojových dronů. Kyjev tak chce navýšit svou flotilu dronů na 48 strojů. A zároveň je hodlá začít vyrábět na Ukrajině.

„Turecko je připraveno se na této investici dohodnout. To, co od nás chtějí, je výrobní kapacita, kde by se tyto drony mohly vyrábět,“ uvedl ukrajinský ministr strategického průmyslu Oleh Uruský. „V této továrně budou pracovat i naši inženýři. Daná společnost bude oprávněna drony prodávat na Ukrajině a ve spolupráci s našimi tureckými partnery i jinde ve světě.“

Také Ázerbájdžán si koupil od Turecka drony Bayraktar. Jejich efektivitu vyzkoušel v Náhorním Karabachu. Během posledních bojů drony zničily tamní vojenské základny a techniku etnických Arménů. Ukrajina si už koupila minulý rok 6 takovýchto dronů.

„Vztahy mezi Tureckem a Ázerbájdžánem, Tureckem a Gruzií a Tureckem a Ukrajinou se stávají protiváhou k síle Ruska. Turecko chápe, že tyto země potřebují regionální velmoc, která by jim proti expanzivní politice Kremlu mohla pomoci. Pro všechny tyto země je to výhodné,“ soudí politolog Orhan Gafarli.

Ukrajina a Turecko prohloubily svou vojenskou součinnost 16. října, kdy prezidenti obou zemí podepsali několik smluv o vzájemné spolupráci.

Ankara také začala výrazněji podporovat ukrajinskou diplomacii a vyzvala Rusko, aby Ukrajině vrátilo Krymský poloostrov.

Kyjev zase pomáhá Turecku s vývojem dronu Bayraktar Akinci. Toto bezpilotní bojové letadlo dokáže vynést do velkých výšek až 1,5 tuny výbušnin. Ukrajina vyrábí do těchto strojů turbovrtulové motory.

„Je to docela efektivní bojový systém, který může být použit jak na průzkum, tak na bojové akce. Má operativní dolet přes 500 kilometrů,“ říká ukrajinský vojenský expert Serhij Žgurets.

Podrobnosti v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde. A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované