Hlavní obsah

Ukrajina rozvolnila pravidla, nakažených začalo přibývat i tisíc denně

Svět bez obalu: Ukrajina se připravuje na druhou vlna koronavirové pandemie. Data o nakažených rostou.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Kyjev se připravuje na další vlnu pandemie. Úřady zvažují opětovné zavedení tvrdých karanténních pravidel. Přinejmenším na lokální úrovni.

Článek

Na Ukrajině rychle přibývá nakažených. K 26. červnu zaznamenala tato země denní nárůst 1 109 nových případů, což byl rekordní údaj ve třech po sobě jdoucích dnech.

Křivka začala opět stoupat poté, co vláda začala na konci května postupně uvolňovat hygienická opatření. Znovu byly otevřeny restaurace a kavárny, do provozu se vrátilo kyjevské metro, ve kterém byli cestující povinni nosit ochranné roušky. Ovšem ne všichni to dodrželi.

Úřady se rozhodly restrikce uvolňovat i v Kyjevě, který byl – a zůstal – epicentrem pandemie koronaviru na Ukrajině.

Oficiální statistiky, které si můžete prohlédnout v úvodním videu, ukazují, jak se křivka nových onemocnění během karantény zploštila. Při postupném uvolňování však začala opět stoupat. Novými ohnisky nákazy se kromě Kyjeva staly i Lvov a Černivci, města ležící na západě Ukrajiny. Důvěryhodná data z východních oblastí Ukrajiny, která jsou pod kontrolou separatistů, nejsou k dispozici.

Ukrajinský ministr zdravotnictví v půlce června prohlásil, že pokud bude počet nakažených nadále růst, zavede v zemi znovu přísnou karanténu.

Zároveň řekl, že se ministerstvo chystá otevřít „druhou vlnu“ nemocnic pro pacienty s nemocí covid-19, protože v původně vybraných zařízeních už nejsou k dispozici volná lůžka. Dal přitom do souvislosti rychlý růst počtu nakažených s chováním občanů v některých regionech, kde je nyní nutné otevřít tyto nemocnice druhé vlny. „Je to výsledek naší lehkomyslnosti,“ prohlásil podle agentury Interfax-Ukrajina.

Ukrajinská televize posléze citovala ministrova náměstka, podle kterého by nová opatření měla být lokální. „Rozhodnutí o tom, kde bude zrušena veřejná doprava, zavřeny restaurace nebo zrušeny sportovní a společenské události, budou přijata regionálními úřady,“ uvedl.

Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde.

Reklama

Doporučované