Hlavní obsah

Ukrajina schválila chemickou kastraci pedofilů a násilníků

Ilustrační foto.

Reklama

Nový zákon na Ukrajině umožní nuceně kastrovat odsouzené pedofily a násilníky chemickou injekcí. To podle tiskové agentury Ukrinform zahrnuje podání antiandrogenních léků z chemikálií, které by měly snížit libido a sexuální aktivitu. Ukrajina tím chce zpřísnit postihy za trestné činy spáchané v souvislosti s mladistvými či nezletilými.

Článek

Pedofilové a násilníci budou podle nových pravidel čelit nucené chemické kastraci. Cílem zpřísnění zákona je efektivnější přístup k boji proti sexuálnímu zneužívání dětí. Novela ukrajinského trestního zákoníku se nevztahuje na osoby mladší 18 let a starší 65 let.

Zákon zároveň ustanovuje zřízení veřejného registru osob odsouzených k trestu odnětí svobody za znásilnění dětí. Ukrajinská vláda by měla vytvoření takového rejstříku zajistit do dvou měsíců po vstupu tohoto zákona v platnost.

Zákon dále stanoví, že znásilnění spáchané skupinou osob nebo znásilnění nezletilých bude trestáno odnětím svobody na dobu sedmi až patnácti let. Dosavadní znění trestního zákona stanovilo trest až na dvanáct let. Zneužití osoby mladší 16 let budou trestána odnětím svobody až na pět let.

Pro zpřísnění zákona hlasovalo na čtvrteční schůzce parlamentu celkem 247 poslanců ze 450. Zákon nabývá účinnosti následující den po oficiálním zveřejnění.

Reklama

Doporučované