Hlavní obsah

Ukrajinci slibují pro Buštěhrad smělý plán. 100 milionů na to prý nebude stačit

Rozhovor s jedním ze zahraničních investorů, který má zájem o Buštěhrad.

 

Reklama

Středočeský kraj chce zpustošenou část zámku prodat, zájemci z Ukrajiny popsali Seznamu, jaké s ním mají plány.

Článek

Středočeský kraj a město Buštěhrad shánějí investora, který by opravil místní zámek. Stavbu, jež se stala synonymem zmanipulovaných veřejných zakázek a také počátkem konce slibné kariéry bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha.

Rekonstrukci zchátralé části historické stavby Rath prosazoval, než byl zatčen a zatím nepravomocně odsouzen kvůli manipulaci se zakázkami.

Vážným zájemcem o zámek Buštěhrad je skupina investorů ze zahraničí. Hlavně z Ukrajiny.

Jedním z nich je Dmytro Tsarynnyi. „Všichni pocházíme ze zahraničí. Je nás několik obchodních partnerů, takže jedna ze skupin jsem já," řekl v rozhovoru pro Seznam muž, který říká, že zastupuje developerskou firmu s projekty na Ukrajině i v zahraničí.

„Druhým partnerem je investiční bankéř. Třetím partnerem je Natallia Makovik, expertka na prodej zámků, která žije v Česku a hodně nám v tom pomáhá. A dalším partnerem je londýnský architekt Carl Francis, jenž zachraňuje historické budovy v Evropě."

Ze zámku Buštěhrad by chtěla skupina udělat hotel. Náklady se pohybují ve stovkách milionů korun.

„Tento projekt bereme vážně. Pokud chceme udělat to, co jsme pro Buštěhrad vymysleli, nebude to stát 100 milionů korun, ale mnohonásobně víc," dodává Tsarynnyi.

Video: Londýnský architekt bere rekonstrukci zámku jako výzvu.

Londýnský architekt by bral rekonstrukci zámku jako životní výzvu.

Zámek je památkově chráněný. A město i kraj mají několik podmínek, které musí budoucí investor splnit.

„Nechtěli bychom, aby se ta investice zhatila, ale musí to být někdo, kdo investuje dost peněz. Budeme chtít, aby před tím zpracoval studii, abychom věděli, jaké má plány," řekl Seznamu středočeský radní pro oblast investic, majetku a veřejných zakázek Martin Macháček.

Reportáž Seznamu přímo ze zchátralého zámku Buštěhrad, podívejte se na záběry z dronu.

Buštěhrad se bude prodávat, hledá se kupec.

Budoucí investor bude muset respektovat i to, že v části zámku je městský úřad, který se nebude stěhovat.

„Nám by se samozřejmě líbilo, kdybychom mohli využívat zámecký sál pro potřeby města nebo nárazově na plesy, protože nám tady takový sál chybí. Základní podmínkou ale je, aby zůstal zámecký park přístupný veřejnosti," říká starostka Buštěhradu Daniela Javorčeková.

Reklama

Doporučované