Hlavní obsah

Ukrajinci volí. Velkým favoritem je bavič, který hraje prezidenta

Prezidentské volby na Ukrajině? Podívejte se na kandidáta, který v televizi hraje sám sebe – prezidenta.Video: Karolína Štuková, Reuters

 

Reklama

O post nové hlavy státu se uchází rekordních 39 kandidátů, podle odhadů ale nejspíš žádný z nich nezíská nadpoloviční většinu.

Článek

Na Ukrajině začaly v neděli prezidentské volby, k volebním urnám může zamířit až 30 milionů oprávněných voličů.

K hlavním favoritům – obhajujícímu prezidentovi Petro Porošenkovi nebo Juliji Tymošenkové – se přitom řadí herec, který v televizní show hraje prezidenta.

Komik Volodymyr Zelenskyj je podle průzkumů nejsilnější favorit. Jedenačtyřicetiletého herce a moderátora dokonce voličské ankety považovaly za nejsilnějšího kandidáta ještě před tím, než 31. prosince 2018 vůbec oznámil kandidaturu.

Kandiduje za proevropskou stranu zastávající principy přímé demokracie Služebník lidu, která se jmenuje podle populárního seriálu, v němž Zelenskyj hraje. Z jeho popularity v kampani těží.

V letech 2013–14 podporoval sérii protestů za vstup Ukrajiny do Evropské unie známou pod jménem Euromajdan. Do voleb jde s touhou zlepšit obraz politiky ve společnosti a dostat Ukrajinu do Evropské unie a NATO. V programu má také prosazování referend a přímé demokracie.

Stávajícímu prezidentovi Petro Porošenkovi přisuzují roli druhého největšího favorita. V úřadu je od roku 2014, předtím byl poslancem, ministrem zahraničních věcí a obchodu a hospodářského rozvoje. Byl jedním z organizátorů Euromajdanu.

V poslední době na sebe třiapadesátiletý Porošenko upozornil tvrdými opatřeními proti Rusům na Ukrajině po listopadovém námořním incidentu v Kerčském průlivu, kdy Rusové zajali tři ukrajinské lodě a zatkli příslušníky jejich posádek.

Třetí kandidátkou s největšími šancemi je bývalá premiérka Ukrajiny Julija Tymošenková. Funkci předsedkyně vlády vykonávala dvakrát, krátce v roce 2005 a poté v letech 2007 až 2010. V roce 2011 byla odsouzena k sedmi letům odnětí svobody kvůli vyjednání nevýhodných podmínek o dodávkách ruského zemního plynu na Ukrajinu, které měla učinit v roce 2009.

Její věznění vyvolalo ve světě negativní ohlasy, světoví lídři včetně tehdejšího českého prezidenta Václava Klause odmítli v roce 2012 účastnit se mistrovství Evropy ve fotbale na Ukrajině. O dva roky pozděj byla revolucionáři osvobozena.

Zúčastnila se prezidentských voleb v roce 2014, kde se umístila na druhém místě s 12 % hlasů za Petro Porošenkem, který volby s 54 % vyhrál v prvním kole.

O post prezidenta se dále uchází například bývalý ředitel Služby bezpečnosti Ukrajiny generálplukovník Igor Smeško nebo předseda Sociálně demokratické strany Serhij Kaplin.

Jako první z uchazečů o post hlavy státu svůj hlas odevzdal kandidát proruské opozice Jurij Bojko. Odhlasováno má i Tymošenková. „Hlasuji za změny, na které všichni čekají,“ prohlásila.

Novináře zaujal například kyjevský starosta Vitalij Kličko, který k volební místnosti dorazil na kole a v cyklistické kombinéze. Koho ve volební klání podporuje, ale neprozradil.

Volby doprovázejí mimořádná bezpečnostní opatření, v ulicích větších měst, na nádražích a letištích podle agentury Unian hlídkují silné policejní oddíly, nasazena byla i těžká technika a bezpilotní aparáty. Celkem bylo povoláno 135 000 ozbrojenců. Proruští separatisté ovládající část Donbasu hlasování nehodlají připustit, ruské úřady na anektovaném Krymu považují ukrajinské volby za záležitost cizího státu.

Na průběh voleb bude dohlížet téměř 2400 zahraničních pozorovatelů ze 17 zemí a z několika mezinárodních organizací. Ruští pozorovatelé na Ukrajinu nesmějí, Kyjev je odmítl vpustit s tím, že jde o občany ze země agresora. Volební urny budou otevřeny po dobu dvanácti hodin počínaje sedmou hodinou ranní SELČ.

Reklama

Doporučované