Hlavní obsah

Ukrajině hrozí až tisíc mrtvých denně. Zapněte mozek, vzkázal prezident

Foto: Profimedia.cz

Nechte se očkovat, vyzývá Ukrajince prezident i úřady. Země má druhou nejméně proočkovanou populaci v Evropě.

Reklama

Epidemická situace na Ukrajině se stále nelepší. Místní nemocnice jsou na pokraji zhroucení a ukrajinská populace je stále druhou nejméně proočkovanou v Evropě. Země očekává, že v listopadu bude umírat až tisíc osob denně.

Článek

Nedůvěra v instituce a šíření dezinformací a konspiračních teorií o vakcínách. Právě tyto faktory stojí nejen podle odborníků, ale i politických špiček Ukrajiny za nízkou proočkovaností v zemi.

„Důrazně vás žádám, abyste vypnuli sociální sítě a zapnuli mozek,“ vzkázal podle AP Ukrajincům prezident Volodymyr Zelenskyj. „Jediný způsob, jak zabránit kolapsu, je zvýšit podíl očkované populace. Žádám krajské úřady, aby se s touto myšlenkou probudily i šly spát,“ dodal Zelenskyj v pátek.

Ve stejný den podle úřadů v zemi zemřelo 648 lidí v souvislosti s onemocněním covid-19. Poslední tří dny pak denní počty nově nakažených setrvávají nad hranicí 27 tisíc, přičemž sedmidenní průměr počtu nových případů za 24 hodin přesáhl hranici 23 tisíc.

Ve snaze zbrzdit nákazu ukrajinské úřady požadují po učitelích, vládních zaměstnancích a dalších pracovnících, aby se do 8. listopadu nechali naočkovat, jinak jim budou pozastaveny výplaty mezd. Pro vstup na palubu letadel, vlaků a dálkových autobusů je nově potřeba doklad o očkování nebo negativní test.

Od soboty je 15 z 24 regionů země zařazeno do červené zóny nákazy, což znamená, že většina obchodů, restaurací a kaváren bude uzavřena a lékařské služby nesouvisející s covidem-19 budou pozastaveny. Dosud podobná omezení platila v osmi regionech.

V ukrajinské metropoli Kyjevě budou od pondělí uzavřené restaurace, nákupní centra i tělocvičny a veřejnou dopravou budou moci cestovat pouze lidé, kteří se prokážou dokladem o očkování nebo negativním PCR testem, informuje agentura AP.

Omezení podle úřadů pomohla zvýšit tempo očkování, zároveň ale také země zažívá boom padělaných dokladů o očkování na černém trhu. Falešné očkovací certifikáty se prodávají za v přepočtu dva až šest tisíc korun a v zemi už dokonce existuje i falešná verze vládní mobilní aplikace s již nainstalovanými falešnými certifikáty. Náměstek ministra vnitra Eugene Enin v pátek uvedl, že se již policii povedlo vystopovat muže, který falešnou aplikaci naprogramoval.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj minulý týden předsedal jednání vládních agentur o tom, jak bojovat proti padělkům. Policie ze zapojení do šíření falešných očkovacích certifikátů podle ministerstva vnitra podezřívá pracovníky patnácti nemocnic. Aktuálně bezpečnostní složky v souvislosti s padělky řeší asi osm stovek případů, mezi podezřelými pak má být i bývalý poslanec.

I přes zvýšené tempo očkování je ale na Ukrajině plně naočkovaných jen necelých sedmnáct procent dospělé populace, což je druhé nejnižší číslo v Evropě po Arménii, kde zdravotníci aplikovali vakcínu proti covidu pouhým sedmi procentům dospělé populace. Nízká proočkovanost především vyvíjí stále silnější tlak na ukrajinská zdravotnická zařízení.

Například chirurgické oddělení v nemocnici ve městě Biljajivka nedaleko Oděsy nyní ošetřuje pouze pacienty s covidem-19, přičemž 50 z jeho 52 lůžek je obsazeno, uvádí agentura AP. Nemocnice má nedostatek léků i kyslíku. „Jsme na pokraji katastrofy, tlačeni agresivními odpůrci očkování a nedostatkem financí,“ řekl agentuře primář oddělení Serhij Švets. „Bohužel pět pracovníků mého oddělení poslední týden odešlo,“ dodává lékař.

Podobná situace je také v nemocnici se 120 lůžky v západoukrajinské Černovici, kde je podle lékařů až 126 osob ve vážném stavu. „Pláču zoufalstvím, když vidím, že 99 procent pacientů ve vážném stavu s covidem-19 není očkovaných a tito lidé se mohli chránit,“ řekla AP lékařka Olha Kobevkovová. „Snažíme se je zachránit i s nedostatkem léků a zdrojů,“ dodává Kobevkovová.

Aktuálně v nemocnici umírá denně deset až třiadvacet pacient, ještě loni na jaře přitom v zařízení zemřelo nanejvýš šest pacientů denně. Kobevkovová z nízké proočkovanosti obviňuje šiřitele dezinformací na sociálních sítích a také duchovní.

„Fake news se velmi rozšířily, takže lidé věří příběhům o mikročipech a genetických mutacích,“ říká Kobevkovová. „Někteří pravoslavní kněží otevřeně a agresivně naléhali na lidi, aby se nenechali očkovat, a sociální sítě byly zaplněny těmi nejabsurdnějšími fámami. Ukrajinci se naučili nedůvěřovat jakýmkoli iniciativám úřadů a očkování není výjimkou,“ myslí si lékařka.

Vliv dezinformací na očkovací kampaň v zemi potvrzují také ukrajinské informační služby. Tajemník ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany Oleksij Danilov vyzval Ukrajince, aby se nechali očkovat a čelili fámám a „ruské informační agresi“, píše zpravodajská agentura Ukrinform.

„My v Radě národní bezpečnosti a obrany jsme odhalili celou ruskou síť, která útočila na náš informační prostor. Stejná síť v Rusku stále říká: Nechte se očkovat, nechte se očkovat, nechte se očkovat… A pak na Ukrajině tato síť říká úplně opak,“ uvedl Danilov.

Danilov zároveň varoval, že situace v nemocnicích se může nadále zhoršovat. „Bohužel vzhledem k tomu, co aktuálně zažíváme, můžeme na začátku listopadu zaznamenávat až tisíc denních úmrtí na covid-19,“ řekl Danilov a dodal, že Rada národní bezpečnosti a obrany předpokládá, že denní počet nově nakažených brzy přesáhne padesát tisíc denně.

Reklama

Související témata:

Doporučované