Hlavní obsah

Ukrajinský agent žil léta mezi separatisty, byl dokonce starostou

Foto: Televize TSN

Eduard Matjucha plnil funkci prvního tajemníka místního městského výboru doněcké komunistické strany v Horlivce.

Reklama

Pět let působil v utajení mezi separatisty na východě Ukrajiny. Krátce byl dokonce starostou téměř třistatisícového frontového města Horlivka, které leží na území samozvané Doněcké lidové republiky. O jeho misi nevěděla ani manželka. Příběh přinesla ukrajinská televize TSN.

Článek

„Skutečně, Eduard je ten, kdo poskytoval zpravodajské službě informace o aktuální situaci na okupovaných územích,” potvrdil mluvčí ukrajinské vojenské rozvědky. Identita důstojníka Eduarda Matjuchy vyšla najevo v neděli v rozhovoru, který dal televizi TSN.

To, že je mezi separatisty na utajené zpravodajské misi, prý nevěděla ani jeho manželka. Myslela si, že dobrovolně vstoupil do doněckých jednotek, a odstěhovala se kvůli tomu do Kyjeva. Pravdu se dozvěděla až po manželově nedávném návratu.

Starosta a komunista

V květnu 2014 se stal Matjucha krátce „lidovým starostou” průmyslové Horlivky. Funkci opustil poté, co mezi místními ozbrojenci vyvolal spor, což prý bylo jedním z úkolů jeho mise. Nakonec Matjucha plnil funkci prvního tajemníka místního městského výboru doněcké komunistické strany v Horlivce.

Během svého působení na okupovaných částech Donbasu agent podle svých slov shromažďoval důkazy o zapojení Ruska do války na východě země. Navazoval také kontakty s ruskými komunisty.

Právě ruská komunistická strana má na základě pokynů Kremlu řídit dění v neuznaných územích, jako je Abcházie, Severní Osetie, Podněstří, Luhanská lidová republika a Doněcká lidová republika. Ruští komunisté měli také organizovat „humanitární konvoje”, které se zneužívaly k převozu hotovosti pro separatisty.

Ruské plány s Donbasem

Podle Matjuchy má Rusko hned několik scénářů týkajících se Donbasu. Jedním z nich je i referendum o připojení separatistických republik k Rusku. To má být ve hře, pokud prý Ukrajina nebude souhlasit s ústupky a nepřizná Donbasu speciální status.

Moskva prý zvažuje i vzkříšení projektu Novoruska, který má počítat s vojenským obsazením ukrajinského Charkova a Oděsy.

Foto: Mediarnbo.org

Mapa situace na východě Ukrajiny, kterou pravidelně aktualizuje ukrajinské ministerstvo obrany.

Válka na východě země mezi ukrajinskou armádou a Moskvou podporovanými separatisty si od roku 2014 vyžádala už přes 13 000 obětí, nejméně 3 300 z nich přitom tvořili civilisté. Život lidí u frontové linie s sebou nese permanentní ohrožení života, majetku, ale i chudobu, nedostatek potravin, vody a léků.

Určité naděje se spojují se schůzkou ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. Jednání se má uskutečnit 9. prosince v Paříži, účastnit se má i francouzský prezident Emmanuel Macron a německá kancléřka Angela Merkelová.

Reklama

Doporučované