Hlavní obsah

Ukrajinský lékař popsal zmar: 9 z 10 pacientů na ventilátorech umírá

Svět bez obalu: Devět z deseti pacientů napojených na ventilátory zemře, říká ukrajinský lékař.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Ukrajinští lékaři tvrdí, že je situace po vypuknutí nové vlny epidemie koronaviru v jejich zemi kritická. Od začátku pandemie onemocnělo na covid-19 už téměř 760 tisíc Ukrajinců, počet mrtvých překročil 12 tisíc.

Článek

Jednotka intenzivní péče ve městě Černivci na západě Ukrajiny je vybavena pro léčbu dvanácti nemocných. V současné době se tu však s koronavirem léčí 20 pacientů v těžkém stavu.

„Ve zdravotnictví už pracuji nějakou dobu – na jednotce intenzivní péče 25 let – ale ani taková zkušenost vám teď moc nepomáhá. Je to velmi těžké. Pokud pacient potřebuje plicní ventilátor, má podle mých zkušeností už asi jen desetiprocentní šanci na přežití. To znamená, že jen jeden z deseti to tu přežije,“ svěřil se reportérům Rádia Svobodná Evropa místní anesteziolog Andrej Anosov.

Poslední data na Ukrajině ukazují denní přírůstky nakažených přesahující 13 tisíc osob.

A v nemocnicích je rychlost šíření nákazy nejvíc vidět. Pokud se na jednotce intenzivní péče vyskytuje prázdné lůžko, znamená to podle lékaře, že nedávno zemřel pacient. Jinak jsou všechna oddělení přeplněná, pacienti leží i na chodbách.

„Je smutné něco takového říkat, ale pokud jde o obsazování postelí, tak už 30 minut poté, co jeden pacient zemře, se jen vymění povlečení a hned přijmeme nového pacienta,“ popisuje kritickou situaci Anosov.

Sám jezdí pomáhat kolegům do vzdálené menší nemocnice, kde je podle něj situace ještě horší. Kvůli velkému množství zapnutých ventilátorů nadto vypadává elektřina. „Během těch výpadků začínají pacienti modrat a následně i umírat na nedostatek kyslíku. Lidé vás drží za ruku a žádají vás o kyslík. Dovádí to člověka k šílenství,“ stýská si Anosov.

Situace v hlavním městě Kyjevě není o mnoho lepší.

„Opravdu se teď bojíme. Možná poprvé od vypuknutí pandemie. Bojíme se, že ani my nebudeme mít dostatek kyslíku, kdybychom ho potřebovali,“ obává se další z ukrajinských lékařů.

„Když vám skončí služba, máte chuť jen odejít a zapomenout na to všechno. Cítíte na sobě velký tlak. Když přijdete příští den do práce, dost možná tam pacienta, který vás předchozí den žádal o pomoc a pro něhož jste nemohl udělat vůbec nic, najdete mrtvého,“ svěřuje se svými pocity Andrej Anosov.

Někteří lékaři tvrdí, že je celý ukrajinský zdravotní systém před kolapsem. „Vypadá to, že to tu bude jako během stanného práva, kdy lékaři prohlédnou zraněné a pak je označí barevnými značkami. Někteří pak dostanou jen nějaké to anestetikum a budou čekat na smrt,“ dodává ukrajinský anesteziolog.

Více v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované