Hlavní obsah

Ukrajinský prezident Zelenskyj může rozpustit parlament, shodly se politické strany. Premiér podá demisi

Politické strany na Ukrajině uznaly prezidentovo právo na rozpuštění parlamentu. Situaci komentuje Jan Šír z FSV UK.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Politické strany na Ukrajině uznávají právo čerstvě zvoleného prezidenta Volodymyra Zelenského na rozpuštění parlamentu. Proti není ani nejsilnější parlamentní strana Blok Petra Porošenka. Po pondělní inauguraci nového prezidenta oznámil odstoupení z úřadu ukrajinský premiér Volodymyr Hrojsman.

Článek

Nejsilnější ukrajinská parlamentní strana Blok Petra Porošenka podle první reakce nehodlá zpochybnit právo nově zvoleného prezidenta Volodymyra Zelenského na vyhlášení mimořádných parlamentních voleb a jeho krok přijala s pochopením.

Novinářům to v pondělí v Kyjevě řekl místopředseda její parlamentní frakce Ihor Kononěnko. Právo Zelenského na rozpuštění parlamentu uznává i strana Vlast expremiérky Julije Tymošenkové a další opoziční formace.

Zelenskyj se záměrem rozpustit parlament netajil už před pondělní inaugurací, protože v nynější sněmovně nemá prakticky žádné stoupence. Jeho politická strana Sluha národa vznikla „na zelené louce“ těsně před dubnovými volbami, jméno převzala od populárního sitcomu, který herce a moderátora Zelenského proslavil. Ve smíšeném parlamentně-prezidentském systému, který na Ukrajině platí, by prezident bez parlamentní podpory jen těžko obstál. Řádné volby byly naplánovány na konec října.

„Vůbec není ještě jednoznačné, že se rozpuštění parlamentu podaří dovést do konce,“ sdělil pro Seznam Jan Šír z katedry ruských a východoevropských studií na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. „Z pozice Zelenského jde ale o velmi racionální krok, protože se na Ukrajině těší naprosto bezprecedentní podpoře. Svůj volební zisk by rád podpořil zastoupením v parlamentu,“ dodal Šír.

Poslanci se záměru Zelenského do poslední chvíle bránili, podle kyjevských médií chtěli oddálit datum inaugurace tak, aby nový prezident nejzazší termín pro rozpuštění parlamentu daný ústavou nemohl stihnout. Posledním pokusem zablokovat mimořádné volby byl cíleně zorganizovaný rozpad vládní koalice. Dosud vládní strana Lidová fronta z ní formálně odešla v naději, že v době nezbytné pro formování nové vládní většiny Zelenskyj parlament nerozpustí.

Nový prezident v pondělí ale jednokomorovou sněmovnu rozpustil jen několik okamžiků po uvedení do úřadu. Podle Kononěnka na to má plné právo, protože Ukrajina „je přece právní stát“. I Lidová fronta, která bude mít v mimořádných volbách jen minimální šance na úspěch, se rozpuštění sněmovny nebrání. Parlamentní frakce strany Vlast oznámila, že Zelenského rozhodnutí plně respektuje, nebylo neočekávané. Rozpad vládní koalice bylo podle opozice jen „absurdní divadlo“.

Samotné ohlášení z parlamentní tribuny k rozpuštění sněmovny nestačí, upozorňují znalci ukrajinské ústavy. Zelenskyj musí vydat příslušný dekret, po jehož zveřejnění začne běžet dvouměsíční lhůta. Během ní musí ústřední volební komise volby zajistit. Za pravděpodobný termín hlasování média označují druhou polovinu července.

Ukrajinský premiér Volodymyr Hrojsman v pondělí před novináři oznámil, že ve středu po zasedání vlády podá demisi. Stalo se tak po dnešní inauguraci prezidenta Zelenského.

Reklama

Doporučované