Hlavní obsah

Ukrajinský režisér Sencov, který už tři měsíce drží v ruském vězení hladovku, je na pokraji sil

Ukrajinskému filmovému režisérovi Olehu Sencovi podle právníka v ruském vězení dochází síly.Video: Zuzana Lachnitová, AP, Reuters

 

Reklama

Ukrajinský režisér Oleh Sencov, který od 12. května drží v ruském vězení hladovku, je podle svého právníka téměř před smrtí. V pátek by o jeho stavu měl s ruským prezidentem Vladimirem Putinem promluvit francouzský prezident Emmanuel Macron.

Článek

Právník ukrajinského filmového režiséra Oleha Sencova, který v ruském vězení drží od poloviny května hladovku, uvedl, že jeho klient je čím dál slabší. Sencov s hladovkou začal před letošním mistrovstvím světa ve fotbale, jež se konalo v Rusku, aby upozornil na porušování lidských práv v zemi. Hladovkou chce docílit propuštění 64 jiných Ukrajinců z ruských věznic, které označuje za politické vězně, napsala agentura AP.

Filmařův právník Dmitrij Dinze po úterní návštěvě svého klienta v sibiřském městě Labytnangi uvedl, že Sencov má velice nízkou hladinu hemoglobinu v krvi. Podle serveru BBC měl Sencov od začátku hladovky zhubnout už 30 kilo, náhlý úbytek váhy u něj měl vést ke zpomalení srdečního rytmu. Jeho sestřenice na svůj Facebook napsala, že ji Sencov přes právníka poslal dopis, v němž uvádí, že konec už je blízko.

Za Sencovovo propuštění se zasazovali známí umělci, ochránci lidských práv i politici, ale dosud marně. Ukrajinci po celém světě protestovali před ruskými ambasádami. Podle agentury Reuters si o Sencovovi hodlá s ruským prezidentem Vladimirem Putinem v pátek promluvit francouzský prezident Emmanuel Macron.

Sencova, který je odpůrcem ruské anexe Kymu, v srpnu 2015 odsoudil moskevský soud na 20 let za to, že se na jaře 2014 spolu se svým společníkem pokusil na anektovaném ukrajinském poloostrově podpálit kancelář vládní strany Jednotné Rusko a dalšího ruského spolku. Odsouzen byl za terorismus v procesu, který organizace Amnesty International kritizovala jako stalinistický. Podle serveru BBC Sencov uvádí, že ho k doznání vyšetřovatelé Federální bezpečnostní služby donutili bitím.

Vězeň se cítí slabý, ale už dvakrát odmítl převoz do nemocnice, prý kvůli nepřátelsky se chovajícímu personálu. Převoz do zdravotnického zařízení v jiném městě by podle advokáta nemusel přežít. Hladovku ale přerušit nehodlá. Při návštěvě duchovního odmítl nechat se vyzpovídat, uvedl server Newsru.com s odvoláním na vězeňskou správu.

Reklama

Doporučované