Hlavní obsah

Ukrajinským námořníkům zadrženým Rusy hrozí 6 let za mřížemi. NATO požaduje okamžité propuštění lodí

Ve vazbě budou Ukrajinci podle ruských médií zatím do 25. ledna.Video: Reuters

 

Reklama

aktualizováno •

Ukrajinci zadržení před týdnem při incidentu vojenských lodí Ruska a Ukrajiny v Kerčském průlivu byli obviněni z nezákonného překročení ruských hranic. Novinářům to dnes v Moskvě řekl advokát jednoho z obviněných Nikolaj Polozov. Skupině čtyřiadvaceti zadržených hrozí šestileté vězení.

Článek

Ruská vojenská plavidla zadržela předminulou neděli v průlivu mezi Černým a Azovským mořem tři ukrajinské lodě i s jejich posádkami. Námořníci, mezi nimiž byl i důstojník ukrajinské vojenské rozvědky, byli přepraveni do vazební věznice v Moskvě. Kyjev narušení ruských hranic popírá a v reakci na incident vyhlásil v deseti ukrajinských oblastech válečný stav.

Vazba, kterou ruský soud na Ukrajince uvalil, bude podle ruských médií zatím platná do 25. ledna. Advokáti zatím neměli možnost s obviněnými hovořit, vyplynulo z informací obhájce Polozova.

Kerčský incident byl v minulých dnech jedním z témat summitu velkých ekonomik ze skupiny G20 v Buenos Aires, jehož se zúčastnil i ruský prezident Vladimir Putin. List Kommersant, který se dnes v reportáží z argentinské metropole k zasedání vrací, označil zadržení ukrajinských vojáků za jedno z témat krátké rozmluvy Putina s americkým prezidentem Donaldem Trumpem.

„Odpověděl jsem na jeho otázky spojené s incidentem v Černém moři," citoval Kommersant Putinova slova o setkání s Trumpem. „Měl svůj názor na tyto otázky a problémy, já jsem zastával svůj názor. Své názory jsme nezměnili," řekl ruský vůdce.

Žádosti mnoha světových politiků o propuštění zadržených Ukrajinců Putin podle Kommersantu nevyslyší. „Nebudou ani ty nejmenší ústupky, zatím (Rusko) nevrátí lodě ani námořníky,“ domnívá se ruský list.

Generální tajemník NATO: Rusko musí lodě neprodleně propustit

Rusko musí neprodleně propustit ukrajinské lodě a námořníky zadržené před týdnem v Kerčském průlivu, a zároveň předložit Západu přesvědčivé důkazy, že dodržuje dohodu INF o likvidaci raket krátkého a středního doletu. Prohlásil to generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, podle něhož bude vyhrocená situace ve vztazích s Moskvou stěžejním tématem dvoudenní schůzky ministrů zahraničí aliančních zemí, která začne v úterý v Bruselu. „Podnikneme nutné kroky, abychom zajistili bezpečnost členských zemí," prohlásil Stoltenberg. „Pokud uvidíme, že Rusko své závazky porušuje, zareagujeme odpovídajícím způsobem,“ dodal.

Reklama

Doporučované