Hlavní obsah

Ukrajinští vojáci ukázali, jak ruští separatisté porušují mírové dohody

Svět bez obalu: Ruští separatisté na východě Ukrajiny porušují podle ukrajinské armády minské dohody.Video: RFE/RL

 

Reklama

Zástupci ukrajinské armády na východě Ukrajiny tvrdí, že zde separatisté podporovaní Ruskem používají zbraně, které byly zakázány dohodami o zastavení bojů podepsanými v Minsku.

Článek

Vojáci novinářům ukázali důkazy, které nalezli v okolí vesnice Hranitne po ostřelování jejich pozic, kterému čelili 25. června.

„V 9 hodin ráno nás zasáhla nepřátelská palba,“ popisuje v rozhovoru s novináři Rádia Svobodná Evropa zástupce ukrajinské armády.

Na dotaz, kolik granátů je zasáhlo, odpoví, že osm. Nikdo nebyl zraněn, odnesly to ovšem sudy s vodou. „Ke střelbě došlo z dělostřeleckého zařízení, jehož použití bylo po dohodách v Minsku zakázáno… “

Ostřelování podle něj začalo asi před týdnem. „Děje se to každý den. Většinou večer. Jakmile nastane tma, zahájí proti nám palbu. Mimo minometné palby na nás střílejí i z kulometů velkého kalibru. Myslím, že jsme se dostali do přímé linie jejich palby,“ domnívá se voják.

Proruští separatisté naopak informovali, že příměří několikrát porušila ukrajinská armáda palbou z těžkých zbraní. Jak napsala agentura TASS s odvoláním na úřady vzbouřenců v Doněcku, separatisté rovněž obvinili protistranu, že po sjednaném klidu zbraní ostřelovala sanitku jedoucí pro zraněné a mrtvé.

Více naleznete v úvodním videu. Další reportáže z produkce Rádia Svobodná Evropa najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované