Hlavní obsah

Ulice velšského města obsadily kozy

Foto: Twitter/@AndrewStuart

Stádo kašmírských koz obsadilo ulice velšského města Llandudno.

Reklama

Stádo koz ovládlo opuštěné centrum severovelšského města Llandudno. Zvířata okusovala živé ploty a beze škod se neobešly ani místní zahrady, kde sudokopytníci spořádali květiny a okrasné keře.

Článek

Stádo 122 kašmírských koz se obvykle vydává z oblasti Great Orme do města jen za špatného počasí, píše britská BBC. Podle radní Carol Marubbiové ale nepřítomnost lidí v ulicích a okolí města kvůli opatřením před nákazou koronavirem přilákala stádo zvířat i při dobrém počasí. „Jsou zvědavé a myslím, že přemýšlejí, co se to vlastně děje,“ řekla Marubbiová stanici BBC.

Snímky a videa pobíhajícího stáda se ihned stala hitem sociálních sítí. Mezi prvními, kdo zvířata v ulicích zachytil, byl majitel místní restaurace Andrew Stuart. „Bál jsem se, jestli ve městě neprobíhají nějaké nepokoje. Kozy navíc nedodržovaly doporučené dvoumetrové rozestupy, tak jsem zavolal policii,“ sdělil Stuart se smíchem deníku Daily Star. Zvířata ve městě komplikují dopravu a podle místních si s nimi často neví rady ani policie.

„Karanténa způsobila, že ulice jsou většinu dne prázdné, kozy si tak dovolí hlouběji do města než kdy dřív,“ popisuje posledních několik dní Stuart. Zvířata jsou nedílnou součástí města už několik let, dříve se ale uchylovala jen do okrajových částí města a jen při špatném počasí, které je vyhnalo z jejich domova, skalnatého vrcholu Great Orme.

Nejde přitom o jediné místo, kde zvířata díky opatřením proti šíření koronaviru hromadně zamířila do ulic. Naposledy svět obletěly záběry stovek hladových opic z Thajska, konkrétně z oblasti Lopburi. Hlavním zdrojem potravy pro opice totiž byly potraviny od turistů. Kvůli pandemii ale turistický ruch v Thajsku utichl a opice se vydaly hledat potravu do ulic.

Reklama

Související témata:

Doporučované