Hlavní obsah

Ulice zaplavily vlčí máky. Připomeňte si i vy Den válečných veteránů a podpořte veřejnou sbírku

Rozhovor na téma 11. listopadu, tedy Dne válečených vetránů, se správcem portálu Paměť národa Michalem Šmídem.Video: Kamila Bejlková, Seznam Zprávy

 

Reklama

11. listopad je po celém světě věnován válečným veteránům, Londýňané a Pařížané položili základy tomuto svátku již v roce 1919. Tento den si připomínáme i v České republice, a to od roku 2001.

Článek

Vzpomínka na válečné veterány spadá každý rok na den výročí ukončení první světové války, které datujeme do roku 1918, kdy státy Dohody a Německo uzavřely příměří v severofrancouzském Compiègne.

I dnes, přesně po 100 letech, můžeme válečné veterány uctít, a to nejen tichou vzpomínkou, ale i příspěvkem do veřejné finanční sbírky, díky které vzniknou další příběhy hrdinů, veteránů a pamětníků v rámci projektu Paměť národa. „Lidé mohou přispět a připomenout si odkaz veteránů tím, že si za částku, kterou si sami zvolí, koupí kvítek vlčího máku, a to na mnoha místech po celé republice. Ten, kdo takovou možnost nemá, může přispět on-line na stránkách denveteranu.cz,“ říká Michal Šmíd, správce portálu Paměť národa.

V každém krajském městě tak od pátku 9. listopadu až do neděle, kdy se Den válečných veteránů slaví, můžete potkat skupiny dobrovolníků, kteří nabízí látkové či papírové vlčí máky. Poznáte je jednoduše, oblečeni budou do bílých triček s velkým symbolem vlčího máku, do papírových kasiček, pak můžete přispět vámi zvoleným obnosem.

„Naše sbírka spojená s projektem Paměť národa je určená primárně k zaznamenání příběhu veteránů, které s námi dnes žijí,“ připomíná Šmíd účel veřejné sbírky. Ptáte se, proč vlastně vlčí mák a kdy se stal symbolem veteránů? To se dozvíte přímo od Michala Šmída v úvodním videu.

Pořad Ráno na gauči sledujte každý všední den od 7:00 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak ji naladit? Poradí praktický návod.

Reklama

Doporučované