Hlavní obsah

Ulička hanby v českém parlamentu pro Zdeňka Bakalu? Divadlo na efekt, říká novinářka

Reportéři Seznamu: S analytičkou Zuzanou Kubátovou o Zdeňku Bakalovi a kauze OKD.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Sněmovní vyšetřovací komise k prověření privatizace těžební společnosti OKD chce po policii, aby předvedla bývalého majitele firmy. Byť policie na finančníka usazeného ve Švýcarsku nedosáhne.

Článek

Zdeněk Bakala by měl před poslaneckou vyšetřovací komisí k OKD vysvětlovat svoji roli v privatizaci těžařského podniku. Už předem se nechal slyšet, že se k výslechu nechystá. Poté, co jej mnozí politici v čele s prezidentem Milošem Zemanem veřejně označili za zloděje a podvodníka, nehodlá jim dodávat další munici. Vzhledem k probíhajícím soudům ani nehodlá říkat nic, co by mohlo zhoršit jeho pozici.

Co si ale od výslechu miliardáře slibovali sami poslanci?

„Bylo by to velice efektní. Bylo by efektní velkopodnikatele, který je navíc spajtý s určitou politickou érou - je to letitý podporovatel Václava Havla, sponzor jeho knihovny , prohnat uličkou hanby. Vyzpovídat ho, vymáchat mu nos v těch věcech, které se děly kolem OKD,“ soudí ekonomická analytička TV Seznam Zuzana Kubátová.

Praktický dopad slyšení ovšem byl nulový: Lze jen stěží čekat, že by se Zdeněk Bakala najednou přiznal, jak to s privatizací státního podílu v OKD doopravdy bylo. „Ona už je i otázka, jestli je samotná privatizace nějakým způsobem postižitelná,“ říká Kubátová.

„Státní podíl se v roce 2004 prodával patrně výrazně levněji, než jaká byla jeho skutečná hodnota. Ale tu cenu schvalovala vláda. A prodávala do rukou jiných podnikatelů, než je Zdeněk Bakala. Kupovali to pánové z firmy Karbon Invest: Viktor Koláček, Petr Otava a Aleš Přibyl. Teprve o dva měsíce později to prodali do rukou pana Bakaly,“ připomíná Kubátová.

Jak to s privatizací tehdy bylo? Po jakých stopách se poslanecká komise vydala a co momentálně vyšetřuje v této kauze policie?

Podrobnosti v úvodním videu. Interview je součástí pořadu Reportéři Seznamu, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každé pondělí od 20:00.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reportéři Seznamu: Celý díl, ve kterém Sabina Slonková řeší s Adamem Junkem nový vývoj v kauze H-System, se Zuzanou Kubátovou OKD a s Radkem Nohlem vilu prezidentova kancléře Vratislava Mynáře.Video: Jan Marek

Reklama

Doporučované