Hlavní obsah

Ultraortodoxní židé v Izraeli nerespektují nařízení proti koronaviru

Izrael zpřísnil opatření, která mají zastavit další šíření koronaviru. Obyvatelé se nesmí vzdálit od svého bydliště dál než na 100 metrů a platí i zákaz shromažďování. Boj proti koronaviru v zemi komplikují ultraortodoxní židé.

Reklama

Článek

Policie zasáhla proti ultraortodoxním věřícím v Izraeli, kteří nedodržují vládní nařízení o zákazu shromažďování.Video: AP

Ti často nerespektují vládní nařízení a řídí se pokyny jen svých rabínů. Policie tak na mnoha místech musela zasahovat – rušení svateb, náboženských setkání nebo pohřbů. Někde dokonce proti vládním zákazům protestující házeli kamení na policisty.

Podle listu The Jerusalem Post je vzpírání se vládním nařízením způsobeno tím, že hlavní rabín této komunity Chaim Kanievsky se k vládním opatřením dlouho nevyjadřoval. Až později řekl, že je důležité dodržovat karanténu.

Dalším důvodem je samotné fungování komunit. Ty jsou velmi uzavřené a skutečnými vůdci jsou starší rabíni, nikoli sekulární úřady nebo politici. Problém je, že tito učenci jsou často ponořeni do náboženského učení a tím odříznuti od skutečného dění. Tyto skupiny také méně sledují média než širší veřejnost. Nemají tak přehled o pandemii v Itálii, USA nebo Číně. Podle údajů tamních úřadů tvoří ultraortodoxní židé skoro třetinu všech izraelských případů koronaviru.

Podívejte se na úvodní video a galerii ze zásahu policie proti ultraortodoxní komunitě v Jeruzalémě.

+3

Reklama

Doporučované