Hlavní obsah

Ultrapravicová španělská strana použila Aragorna v kampani. Absurdní, reaguje herec Mortensen

Herec Viggo Mortensen odsoudil španělskou ultrapravicovou stranu Vox za její tweet.Video: Shutterstock.com

 

Reklama

Politická strana Vox zveřejnila koláž, kde ji představuje Aragorn, který se vydává do boje proti „nepřátelům“ strany. Na fotce jsou jako nepřátelé strany zobrazená například média, strana katalánských separatistů nebo LGBT komunita. Mortensen uvedl, že použití jeho postavy ve spojitosti s antiimigrantskou a islamofobní stranou je absurdní a směšné.

Článek

Herec Viggo Mortensen odsoudil španělskou ultrapravicovou stranu Vox za její tweet zobrazující filmovou postavu Aragorna z Pána prstenů, informoval o tom server BBC.

Politická strana na svém oficiálním účtu na Twitteru v dubnu zveřejnila koláž, kde ji samotnou představuje Aragorn s mečem v ruce, který se vydává do boje proti „nepřátelům“ strany Vox. Strana doplnila příspěvek popiskem „Nechť bitva začne!“

Na fotce jsou pak jako nepřátelé zobrazená mimo jiné média, strana katalánských separatistů nebo LGBT komunita.

Viggo Mortensen, který si ve slavné trilogii Pán prstenů zahrál Aragorna, se poté vyjádřil pro španělský deník El País. V dopise jednomu z redaktorů napsal, že takové zobrazení jeho postavy bylo „absurdní“.

„Není absurdní jen to, že herec, který postavu ztvárnil pro Petera Jacksona (režiséra Pána prstenů), ale také osoba, která se zajímá o bohatou kulturu a jazyky ve Španělsku i ve světě, je spojený s ultranacionalistickou a neofašistickou stranou,“ napsal Mortensen.

„Je ještě směšnější používat charakter Aragorna, polyglota, který obhajuje poznání a začlenění rozmanitých ras, zvyků a jazyků Středozemě, aby uznával antiimigrantskou, antifeministickou a islamofobní stranu,“ vyjádřil se herec.

Zveřejněný dopis vyvolal vlnu reakcí na sociálních sítích. Mnoho uživatelů na Twitteru se zastávalo herce a jeho stanoviska. Jiní poukazují na úspěch strany ve španělských volbách do parlamentu.

Ozvalo se také filmové studio Warner Bros., které stojí za všemi tituly Pána prstenů i Hobita. Na Twitteru reagovalo ve španělštině s tím, že strana nemá povolení ke sdílení fotografie.

„Víme, že Pán prstenů má mnoho fanoušků. Warner Bros. však nepovolil užívání našeho vlastnictví pro žádnou politickou kampaň,“ píše studio.

Strana Vox sice ve volbách skončila až pátá, do dolní komory španělského parlamentu se ale dostala jako první krajně pravicové strana od pádu diktatury v této zemi v roce 1975. Vox, která získala v posledním roce řadu pravicových voličů svou kritikou imigrace či feministek, bude mít 24 poslanců.

Reklama

Doporučované