Hlavní obsah

Umělá čočka, která bude „stárnout“ s okem, to je cíl unikátní české laboratoře

Podívejte se za brány laboratoří, kde vyvíjejí „stárnoucí" oční čočky.Video: Adam Junek

 

Reklama

Společnost Medicem, která patří pod skupinu miliardáře Karla Komárka, už nyní vyrábí čočku, která umí zaměřovat na více vzdáleností.

Článek

Přes devadesát procent nitroočních čoček, které se dnes vyrábějí, jsou vlastně takové malé brýle. Buď na dálku, nebo na blízko. Biotechnologická společnost Medicem, která má výrobní závod v Kamenných Žehrovicích na Kladensku, se rozhodla jít jinou cestou. Už dnes vyrábí čočky, které zvládnou zaměřit na více vzdáleností.

„Cílem je vyrobit čočku, kterou budeme moci i po implantování do oka laserem dále upravovat a přizpůsobovat potřebám oka,“ říká Eugen Chicevič, ředitel firmy, která patří do impéria KKCG čtvrtého nejbohatšího Čecha Karla Komárka. To je ale ještě běh na dlouhou trať. Vývoj bude odhadem trvat ještě sedm až deset let a přijde na desítky milionů eur.

Kromě vývoje probíhá v Kamenných Žehrovicích detailní testování čoček, aby jejich zavedení bylo pro chirurgy co nejsnazší. Operace totiž laicky vypadá následovně: Laser rozbije vlastní čočku pacienta, operatér ji odsaje a tlakem se vpraví do oka náhradní čočka.

Jak vzniká „stárnoucí čočka“? Co má firma společného s nadnárodním gigantem Bausch and Lomb, který kdysi odkoupil patent na vynález čočky českého vědce Otty Wichterleho? A co dalšího vzniká za zdmi v maličké obci na Kladensku? Podívejte se v reportáži nahoře.

Připomeňte si také další díly seriálu o výjimečných českých laboratořích a zdravotnických centrech, za nimiž stojí čeští miliardáři.

První díl nás zavedl za zdi laboratoře, kde vzniká naděje pro pacienty s rakovinou prostaty.

Reklama

Doporučované