Hlavní obsah

Umělci nastříkali graffiti na 13 brněnských tramvajových mostů

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Brněnský dopravní podnik letos nechal opravit omítku 13 mostů a nechal je vyzdobit profesionálními graffiti, které nahradily různé nevzhledné čmáranice, jichž je po městě plno na různých místech.

Článek

Nejprve poškozenou a počmáranou omítku dělníci očistili a opravili a poté podnik oslovil umělce z projektu Malujeme jinak, aby graffiti na mostech měly uměleckou kvalitu, uvedla v tiskové zprávě mluvčí dopravního podniku Hana Tomaštíková.

Podobně už dopravní podnik postupoval dříve u oprav opěrných zdí či protihlukových stěn. „Ve správě máme 20 mostů, po kterých jezdí tramvaje. Plášť 13 z nich byl ve špatném stavu, protože se na povrchu se objevovaly trhliny, drolila se omítka a byly posprejované nevzhledným graffiti. Zajistili jsme proto jejich opravu. Pracovníci specializované firmy tlakovou vodou očistili povrch, opravili poškozená místa a nově mosty natřeli. Plochy jsme pak přenechali umělcům. Z naší zkušenosti pak tato místa zůstávají dlouhodobě v lepším stavu, ostatní kreativci tyto malby respektují a neničí je,“ uvedl generální ředitel Miloš Havránek.

Opravy a malby se letos týkaly například mostů na Rakovecké, Fügnerově, Švermově nebo Dunajské. Náklady na opravy činily 2,2 milionu korun. Umělci z projektu Malujeme jinak oslovili ke spolupráci i další výtvarníky, a mosty jsou tak koláží různých tvůrců. Náměty jednotlivých ploch jsou zpracovány realisticky, komiksově, abstraktně i geometricky. Cílem umělců je, aby malby doplnily veřejný prostor a dokázaly v kolemjdoucích vyvolat reakci nebo pozitivní emoci.

Velký ohlas v těchto dnech získala například malba plejtváka obrovského v životní velikosti. Lidé na sociálních sítích také v hojném počtu viděli grafiku ze zastávky Lesná, Čertova rokle, ve které jsou ukryta lidová přísloví týkající se právě čertů.

Stejný nápad měla i Správa železnic, která na podzim otevřela modernizovanou trať z Brna do Střelic a nechala takto pomalovat novou, 700 metrů dlouhou protihlukovou stěnu.

Reklama

Doporučované