Hlavní obsah

Umělci uvedou představení na kafkovská témata v zavřené pokladně divadla

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Pořadatelé festivalu divadelní a jiné alternativy …příští vlna/next wave… přidají ke své tradiční podzimní přehlídce letos jarní edici. Série představení se odehraje od 10. do 14. května v uzavřené pokladně divadla Komedie.

Článek

Čtyři performance a jedna projekce vznikají na motivy povídek Franze Kafky. ČTK o tom dnes za pořadatele informovala Anna Černá.

„Rozhodli jsme se, že nebudeme čekat na podzim, kdy se obvykle naše setkání alternativy koná, ale náhodným kolemjdoucím zprostředkujeme kulturní zážitky právě teď, když jich je nedostatek. V pondělí 10. května se otevřou obchody, my od tohoto dne budeme uvádět v zavřené pokladně divadla Komedie mnohahodinové kafkovské performance a projekci, která zdokumentuje, jak se umělcům na samotce – tedy v proskleném, izolovaném kvádru – dařilo,“ uvedla dramaturgyně festivalu Lenka Dombrovská.

Čtyři performeři z oblasti výtvarného umění, multimédií, literatury, pantomimy a tance – Krusha, ka3ka3, Jana Orlová a Martin Talaga – dostali jako inspirační zdroj vybrané povídky od Franze Kafky a zadání, aby v prostoru tři krát 2,5 krát dva metry vydrželi co nejdelší dobu, sáhli si na dno jako umělci i občané, nebáli se střetu veřejného a privátního a kolemjdoucím ukázali, jak se jim v těchto dnech daří.

„Vybrala jsem pět krátkých povídek – Umělec v hladovění, O podobenstvích, Bída starého mládence, Šaty a V noci, které uvozují vždy jeden den. Umělcům tím nabízím především typicky kafkovská témata, jako je tvorba a její smysl, samota, nejistota, ale také skutečnost, pravda, ironie a očekávání. Oni je mohou přijmout a rozvinout, ale také velice snadno roztrhat a zahodit,“ naznačila koncept Lenka Dombrovská.

Performance mohou diváci při dodržení současných hygienických pravidel sledovat po celou dobu trvání. Jsou však určeny především pro náhodné kolemjdoucí, aby jim nečekaný výjev, odehrávající se v několik měsíců zamčeném prostoru, obohatil jejich obvyklou cestu. Pořadatelé slibují, že na diváky čekají střety introverze a extroverze, minimalismu a exaltovanosti či sterilní čistoty a dráždivé barevnosti.

Reklama

Doporučované