Hlavní obsah

Umělci vystoupí v Národním divadle na podporu české kultury

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Tři desítky umělců různých žánrů vystoupí 27. února v přímém přenosu České televize z Národního divadla na koncertu na podporu české kultury.

Článek

Večer s názvem Národ sobě - kultura tobě má upozornit na stav, ve kterém se kultura bez možnosti pořádání akcí nachází v době protipandemických opatření, a na profese, které se už téměř rok nemohou vrátit ke své práci. Iniciátorem koncertu jsou pořadatelé pražského hudebního festivalu Metronome. ČTK o tom za organizátory informovala Zuzana Kantorová.

Více než tříhodinový program se zaměří na prolínání žánrů a spolupráci umělců představujících často zcela rozdílné styly. V přímém přenosu se objeví Michal Prokop, Václav Neckář, Ivan Hlas, Jana Kratochvílová nebo Miroslav Žbirka, skupiny Monkey Business, Mig 21, Wohnout, zpěváci Dan Bárta, Ondřej Ruml či zpěvačka Klára Vytisková. Klasickou hudbu bude reprezentovat orchestr Opery Národního divadla pod vedením Jaroslava Kyzlinka nebo houslový virtuos Pavel Šporcl.

Z alternativnějších směrů do Národního divadla zamíří rapové hvězdy PSH, 7krát3 nebo Ota Klempíř, experimentální Noisy Pots, rockeři The Atavists, skupina Poletíme? označující svůj styl jako „turbošanson“, producent taneční hudby DJ Roxtar nebo world music dechovka Lovesongs Orchestra. K podpoře kultury se připojí herci Vladimír Javorský a Anna Fialová nebo hostující divadlo La Putyka. „Vítáme v Národním divadle umělce všech žánrů, aby společně potěšili diváky České televize a ukázali naději, že se česká kultura díky své síle a kvalitě vrátí před diváky v nejlepší formě,“ uvedl ředitel Národního divadla Jan Burian.

Přímý přenos odvysílá program ČT art, zahájení koncertu živě uvede i program ČT1. Program koncertu je k dispozici na webu www.kulturatobe.cz. „Od loňského března se České televizi podařilo odvysílat víc než sto přímých přenosů divadel, koncertů a tanečních i hudebních vystoupení. Již od počátku jsme tak reagovali na vzniklou složitou situaci, která se nás bohužel týká dodnes. Chtěli jsme vyjádřit nejen podporu, ale i povzbudit. Což je ostatně i cílem tohoto koncertu. Proto, když jsme byli osloveni s tímto nápadem, neváhali jsme. A protože jsme sami aktivními tvůrci, víme, koho všeho se současná krize dotýká a bez kterých profesí by žádné vystoupení nešlo realizovat,“ podotkl generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Ztráty kulturních institucí i jednotlivců jsou od počátku pandemie veliké. Podle ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD) kultura patří k tomu segmentu, který byl postižen velmi tvrdě. Potřebu státní podpory kultuře podpořil i prezident Miloš Zeman. Vláda v dubnu schválila balíček na pomoc kultuře s miliardou korun, který pomáhal příspěvkovým organizacím ministerstva, představitelům živého umění a regionální kultuře. V červenci vláda schválila pomoc podnikatelům v kultuře, kteří kvůli koronaviru museli své akce zrušit nebo přesunout a nepobírají státní dotace. Program Covid kultura připravilo Ministerstvo kultury s Ministerstvem průmyslu, bylo v něm 900 milionů korun. Lidé z audiovize, například producenti či provozovatelé kin, program kritizovali jako pro ně nedosažitelný. Aktuálně se chystá třetí výzva programu Covid kultura, v té by audiovizuální průmysl už měl podporu získat.

Reklama

Doporučované