Hlavní obsah

Umělec Pasta Oner se ve výstavě obrací za 20. stoletím

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Jako ohlédnutí za 20. stoletím coby pomyslným vrcholem současné civilizace koncipoval svoji výstavu v Galerii Villa Pellé umělec Pasta Oner. Přehlídka nazvaná 20th Century Cabinet je kolekcí 60 nových děl z posledních dvou let.

Článek

Kolekci tvoří ji pět tematicky provázaných sérií různých výtvarných technik, většina děl se zabývá reflexí popkultury, jejích slavných představitelů a zejména filmového průmyslu. Výstava po dnešní vernisáži potrvá do 25. července.

Výstava chce být autorovou nostalgickou vzpomínkou na domnělou esenci zlaté éry 90. let, jejíž obrazy autor osobně zažíval v kulisách tehdy do svobodného Československa teprve přicházejícího kapitalismu přelomu nového tisíciletí.

Na vstupní část výstavy, tvořenou klasickými velkoformátovými olejomalbami kombinujícími realistickou figuraci s pop artovou estetikou, navazuje série olejů a akrylových maleb na stříbrném plátně, které si půjčují motivy z filmů Hollywoodu. Dominují jim autorovy oblíbené snímky Snídaně u Tiffanyho či Volný pád. Experimentální polohu zastupují dvě nové techniky: barevné pastelové kresby na plátně a lepty odlévané do umělého kamene zobrazující ikony Ježíše, Coca Coly či Marilyn Monroe.

Výstavu doplňují objekty v podobě dvakrát zvětšených nákupních vozíků s obřími tabletami s nápisy dopamin a endorfin, tedy takzvanými hormony štěstí, které se lidem vyplavují do krve při oblíbených činnostech.

Poslední patro výstavy je pojato jako muzeální reminiscence na nedalekou autorovu intervenci ve veřejném prostoru, velkoformátovou nástěnnou malbu Choose to be Happy, která je deset let vidět v proluce na dejvickém Vítězném náměstí. Návštěvníci se zde mohou seznámit s historií vzniku této malby i s jejími několika novějšími adaptacemi.

Pasta Oner dlouhodobě reflektuje soudobou popkulturní společnost. Významově bohatě nabité obrazy a objekty čerpají inspiraci nejen z náklonnosti člověka k objektům sdílené touhy, ale vydávají se také po stopách různých forem spirituality či vnitřních zákoutí víry.

Středobodem Pastovy tvorby je akrylová malba a vytváření závěsných obrazů stejně jako navrhování prostorových objektů, plastik, instalací, grafických listů a netradičních technik.

Reklama

Související témata:
Pasta Oner

Doporučované