Hlavní obsah

Umělec stráví týden zavřený v kameni

Život v kameni: Francouzský umělec chystá originální počin.

 

Reklama

Už strávil dva týdny ve vycpaném medvědovi, plul po řece v láhvi. Abraham Poincheval se snaží porozumět objektům kolem sebe.

Článek

Francouzský umělec Abraham Poincheval je známý svými experimentálními počiny. Aby lépe porozuměl objektům, nechal se zavřít dovnitř obřího kamene. Uvnitř stráví celý týden.

„Ptal jsem se sám sebe na to, co je tenhle objekt ve skutečnosti. A uvědomil jsem si, že místo toho, abych ho pozoroval z dálky, bude lepší zkusit žít uvnitř a porozumět mu,” popsal Poincheval.

Uvnitř dvanáctitunového kusu vápence má vytesán prostor pouze pro svou sedící postavu, otvor pro přísun kyslíku a základní zásoby jídla a pití. Na otázky novinářů, jak bude řešit toaletu, odpovídat nechtěl.

Podobně bizarní projekty nejsou tomuto Francouzovi cizí. Dokázal například strávit dva týdny v břiše vycpaného medvěda, přeplout řeku v obří zašpuntované láhvi nebo pěšky přejít Francii ve zcela přímém směru bez uhýbání.

Pokud přežije týden v kameni ve zdraví, hodlá pokračovat hned v dalším experimentu - vysedí tucet vajec.

Sedět na nich prý bude 24 hodin denně vyjma půlhodinové přestávky. Jeho strava má v té době být bohatá na zázvor, který rozšiřuje cévy a zvyšuje tak tělesnou teplotu a šanci na vylíhnutí kuřat. Ta, která se skutečně dostanou na svět, budou poté žít s umělcovými rodiči.

Reklama

Související témata:

Doporučované