Hlavní obsah

Umělou inteligencí proti nízké porodnosti. Japonsko vsadí na chytré seznamky

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Tokijská vláda má v plánu dotovat projekty, které pomocí umělé inteligence párují mladé Japonce. Zohledňovat budou kromě věku nebo příjmu také životní hodnoty.

Článek

Pod hranici 865 tisíc spadl v Japonsku loňský počet novorozenců, tedy na historické minimum. Japonsko patří mezi země s průměrně nejstarší populací na světě, podle údajů z roku 2019 je přes 28 procent Japonců starších 65 let. Východoasijský stát řeší stárnutí populace a nízkou porodnost už delší dobu, teď to ale podle BBC vypadá, že by se mohlo Japonsku tuto situaci podařit zvrátit.

Celkem mají ze státní kasy do rozpočtů místních samospráv zamířit na podporu porodnosti až dvě miliardy jenů (přes 414 milionů korun), píše agentura AFP. Na mnoha místech s párováním pomáhají fyzické osoby, stále častěji ale partnery „dohazují“ systémy využívající umělou inteligenci, které podle BBC poskytují sofistikovanější analýzu uživatelů seznamek. „Doufáme, že tato podpora pomůže zvrátit pokles porodnosti v zemi,“ cituje BBC jednoho z vládních úředníků.

Velká část aktuálně sloužících systémů dokáže párovat Japonce převážně na základě kritérií, jako je věk nebo finanční příjem, spojuje pak pouze ty osoby, které se plně shodují. Podle japonských médií ale má větší finanční podpora pomoci se zapojením umělé inteligence, která bude moci párovat lidi i na základě podobných koníčků nebo životních hodnot.

Podle odhadů klesne počet obyvatel Japonska do konce století o více než polovinu. Zatímco v roce 2017 žilo v Japonsku 128 milionů obyvatel, ke konci století má východoasijská země čítat pouze 53 milionů obyvatel. Země se posledních několik let potýká se stále rostoucími náklady na sociální zabezpečení. Japonská průměrná porodnost se pohybuje okolo 1,36, což je hluboko pod hranicí potřebnou k udržení stavu populace, uvádí server The Japan Times.

Podle sociální antropoložky Sačiko Horigučiové z Temple University ale vláda nemůže upírat pozornost pouze na seznamovací aplikace a podobné systémy. Podle Horigučiové by se měla vláda především zaměřit na nízké mzdy mladých lidí. Nedávno zveřejněná zpráva ve vědeckém časopise Plos One naznačuje možnou souvislost mezi nízkými příjmy a zájmem o romantický vztah u mladých Japonců (konkrétně u osob od 18 do 39 let).

„Pokud nemají mladí lidé zájem o randění, propracovanější dohazování bude pravděpodobně také neúčinné,“ cituje Horigučiovou britská BBC. „Pokud se máme spolehnout na technologie a očekávat od nich pomoc, musí být efektivnější dostupní roboti s umělou inteligencí, kteří se starají o domácnost nebo pečují o děti,“ dodává Horigučiová.

Podle japonských sociologů stát selhává v podpoře pracujících matek, na které podle analytiků společnost klade příliš velké nároky. Vláda oznámila plány ulehčit ženám návrat do práce na plný úvazek po mateřské, pomyslné nůžky mezi pohlavími se ale stále více rozevírají. Podle zprávy Světového ekonomického fóra o rovnosti žen a mužů z roku 2019 se Japonsko umístilo na 121. místě ze 153 zemí, čímž si oproti předchozímu roku pohoršilo o jedenáct příček.

Reklama

Související témata:

Doporučované