Hlavní obsah

Umělý vznik lipského klubu fandy stále dráždí. Duel s Dortmundem už dnes na Televizi Seznam

Timo Werner v dresu Lipska bude hrozbou pro branku Dortmundu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

V Německu už rozehráli jarní část bundesligové sezony. Sobota přivábí do vysílání Televize Seznam atraktivní duel Lipska a Borussie Dortmund. Vše započne v 18:15.

Článek

V pomyslném rodném listě současného bundesligového klubu z Lipska byste našli datum 19. května 2009. Do skupiny klubů, financovaných z rozpočtu firmy na výrobu nápojů Red Bull, tak toho dne přibyla po Salcburku, New Yorku a brazilské filiálce i pobočka číslo 4. Jak už bylo řečeno, vybráno bylo za tímto účelem Lipsko, tedy město, které byste před rokem 1990 našli na mapě někdejší NDR.

Když tedy klub, o němž tu vyprávíme, před deseti lety vznikl, bylo už Německo samozřejmě dávno znovusjednoceno. Lipští funkcionáři ale museli řešit úplně jiný problém. Německý fotbalový svaz totiž neschválil jejich prvotní plán vložit název firmy Red Bull i do oficiálního názvu klubu. Důvod? Německé regule takový postup vylučují, ovšem až na výjimku, kterou díky tradici, jež ho spojovala s chemickým koncernem Bayer, dostal klub z Leverkusenu.

Lipsko si výjimku číslo 2 neprosadilo. A tak vznikl název klubu, který v originále zní RasenBallsport Leipzig (německy Lipsko). Slovo RassenBallsport by se velmi volně dalo přeložit jako kopaná na trávě. V reálné živé němčině se však tento termín v jiných případech neužívá, zjevně tedy byla tato slovní konstrukce vymyšlena jen proto, aby mohly v názvu zůstat iniciály RB. Logo rakouské firmy na již zmiňované nápoje zůstalo zachováno v klubovém emblému.

Historie RB Lipsko trochu připomíná slavné „Klapzubáky“ z knížky Eduarda Basse. Ve své premiérové sezóně 2009/10 klub vstoupil do páté nejvyšší soutěže (Oberliga Nordost Süd), na kterou získal licenci po fúzi s SSV Markranstädtem. Hned v první sezoně přišel postup, na další tři roky se pak Lipsko zaseklo v lize třetí. V roce 2013 už nastupovalo k duelům druhé bundesligy a rok 2016 již je spojen s postupem mezi elitu.

Hned ve své úvodní bundesligové sezóně předvedlo Lipsko výborné výkony, zaslouženě se stalo vicemistrem Německa pro sezónu 2016/17. Od té doby usiluje o místa v evropských pohárech stabilně. Svá domácí utkání hraje klub na stadionu Red Bull Arena s kapacitou 43 000 diváků.

Už od svého založení čelí RB Lepzig vlně silných nesympatií až nenávisti, vlně takové síly, že srovnatelnou v německém vrcholovém fotbale ještě nezaznamnali. Masivní kritiku lipského umělého modelu založení klubu, bez návazosti na nějaké historické tradice, lze slýchat nejen od fanoušků, ale i také od fotbalových expertů.

Sledujte sobotní přenos na Televizi Seznam

Bundesligový duel RB Lipsko-Borussia Dortmund vysíláme v sobotu 19. ledna od 18:15. Studio moderuje Jindřich Šídlo, přivítá v něm trenéra Stanislava Levého a také Luďka Mádla, sportovního šéfreportéra Seznamu. Přímý přenos komentuje Ondřej Lípa.

Už v roce 2009, konkrétně před prvním zápasem, který nově založený klub sehrál, dokonce fanoušci jiných klubů z Lipska vytvořili poblíž stadionu „vetřelců“ symbolický hrob s nápisem na pomníku: Zde zemřel fotbal. Následovaly i další protestní akce, jakož i četná kritika ze všech stran.

Důvody toho, proč RB Lipsko tak silně polarizuje fotbalovou veřejnost, je třeba vidět především v silném odporu německých fanoušků vůči další komercionalizaci kopané. Fandům vadí i jiné jevy, třeba návrat pondělních bundesligových dohrávek, které si přály televize. Uspěly ale jen dočasně.

Fotbalové přenosy TV Seznam

Sobota 19. ledna, 18:15: Lipsko-Dortmund, Bundesliga

Sobota 26. ledna, 17:45: Sampdoria-Udinese, Serie A

U Lipska fandům vadí, že název klubu měl primárně sloužit jako nosič reklamy, vadí jim umělý subjekt, který nemá tradici a nebuduje se zdola, ale finančními injekcemi pana Mateschitze, majitele Red Bullu. „Tradici penězi nenahradíte,“ vzkazují mu obvykle příznivci na hřištích bundesligových konkurentů.

Co kritiku pravidelně posiluje a u části fanoušků rezonuje coby potvrzení jejich obav, je způsob, jakým se přesouvají hráči mezi RB Lipsko a RB Salcburk. O to pikantnější byly jejich bratrovražedné souboje v Evropské lize, na podzim 2018 mimochodem oba vyhrál Salcburk.

Oporami Lipska jsou maďarský brankář Petr Gulasi (ex- Liverpool či Salcburk), švédský fotbalista Emil Forsberg a střelec Timo Werner. Také on řišel ze Salcburku, podobně jako spoluhráči Marcel Sabitzer či Yussuf Poulsen.

Svou výbornou formu potvrdila Borussia Dortmund vlastně i v zimních přípravných duelech. Vyhrála všechny tři, navíc se nikdo nezranil. Trenér Lucien Favre prohlásil, že je s devítidenním tréninkovým táborem spokojen. Podle něj se dává do pořádku i Marco Reus, který už v druhém lednovém týdnu lehce trénoval.

Ve stejné době Dortmund oznámil, že získal nového obránce. S Leonardem Balerdim, který přichází z argentinského klubu Boca Juniors, už byla uzavřena smlouva. Stál Dortmund celkem 14 milionů eur.

Dnešní zápas v Lipsku bude ostře sledován: los a průběh podzimu určily, že se dnes, tedy v sobotu 19. února, utkají průběžně první se čtvrtým týmem bundesligové tabuky. to jest Lipsko s Borusií Dortmund. Přenos na Televizi Seznam startuje už v 18.15.

Reklama

Související témata:

Doporučované