Hlavní obsah

Umění a vědu spojuje sedmý ročník brněnského festivalu Prototyp

Ilustrační foto.

Reklama

Umění a vědu spojuje sedmý ročník festivalu Prototyp, který potrvá do neděle na brněnském výstavišti. Jeho stěžejní součástí je expozice uměleckých děl a objektů využívajících moderní technologie.

Článek

Autory jsou studenti a umělci z Česka i zahraničí. Součástí Prototypu jsou také přednášky a tvůrčí dílny.

Velkou část exponátů tvoří interaktivní světelné či zvukové instalace. Na výstavišti mohou zájemci také sledovat nekonečnou, počítačem generovanou pohádku. Brněnská hvězdárna doplnila program Prototypu svým mobilním planetáriem, nafukovacím modelem Země nebo zvětšenou nanostrukturou inspirovanou snímky z elektronových mikroskopů.

Prototyp je letos součástí zastřešující akce nazvané Brno Creative Days. Tvoří ji ještě Maker Faire a Výstava herního průmyslu a podle organizátorů jde v souhrnu o největší kreativní veletrh v Česku, věnovaný umělcům, vynálezcům, vědcům a technologickým nadšencům, stejně jako širší veřejnosti a rodinám s dětmi.

Druhý ročník Maker Faire v sobotu a neděli nabídne experimenty s moderními technologiemi na rozhraní řemesla a vědy. Návštěvníkům se představí přes 80 nadšených tvůrců, tedy takzvaných makerů. „Maker Faire je pestrá akce plná energie, zvídavých lidí a úžasných vynálezů. Od jiných akcí nás odlišuje především osobní kontakt s tvůrci a možnost si na věci sáhnout a zábavně tvořit,“ uvedl organizátor Vojtěch Kolařík.

V sobotu a neděli mohou návštěvníci výstaviště zavítat také do haly A1 na Výstavu herního průmyslu. Poučí se o historii i současnosti oboru, vyzkoušejí si známé herní tituly, které vznikaly v Česku, i hříčky od nezávislých studií a jednotlivců. Veškerý program najdou zájemci na webu www.brnocreativedays.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované