Hlavní obsah

Umění diplomacie. Papež zkritizoval Trumpa, aniž by ho zmínil

Nestavte zdi, stavte mosty. Vzkázal papež prezidentovi USAVideo: Marie Vladyková

 

Reklama

Papež František znovu odmítl stavbu zdí. Nepřímo tak zkritizoval prezidenta USA.

Článek

„Nestavte zdi, stavte mosty. Na zlo neodpovídejte zlem, překonejte ho dobrem,“ vyzýval papež František ve středu ve Vatikánu.

Světová média se shodují, že hlava církve tak naráží na aktuální dění ve Spojených státech, především na politiku prezidenta Donalda Trumpa. Státníka ale papež ani jednou ve svém poselství jmenovitě nezmínil.

Podobný komentář papež pronesl už v době americké prezidentské kampaně. „Člověk, který přemýšlí akorát o stavbě zdí, ať už by byly kdekoliv, a ne o stavbě mostů, není křesťan,“ řekl na zpáteční cestě z Mexika.

Vatikán později upřesnil, že loňská zmínka nebyla cíleným útokem na Trumpa. Ten se ale ostře ohradil. „Zpochybňovat něčí víru je od duchovního vůdce hanebné,“ zareagoval.

Ještě v roce 2013 Trump na Twitteru papeže chválil a srovnával ho se sebou samým.

Nový papež je skromný muž, velmi podobný mně, což zřejmě vysvětluje, proč se mi tolik líbí!

Nyní se zdá, že mezi hlavou římskokatolické církve a hlavou Spojených států vřelé vztahy ochably. Papež ve středu opakovaně nepřímo zpochybnil Trumpovu křesťanskou víru (prezident o sobě často prohlašuje, že byl vychován jako presbyterián).

„Křesťan nikdy nemůže říct: ‚Zaplatíte za to!‘ Nikdy! To není křesťanské chování. Zlý skutek se překonává odpuštěním, životem v míru,“ řekl papež.

Americký prezident tvrdě prosazuje vybudování zdi na americko-mexické hranici a podle něho by stavbu mělo zaplatit Mexiko. Tamější prezident to jasně odmítl.

Rozruch Trump způsobil i zákazem vstupu do USA pro občany sedmi muslimských zemí. I toto nařízení papež kritizoval a světové státníky vyzval k odmítání nacionalismu a xenofobie.

V říjnu papež otevřel své letní sídlo. Prohlédněte si ho:

Reklama

Doporučované