Hlavní obsah

Umí umělá inteligence i česky? Google ukázal „maminku“ i tajnou složku

Foto: koláž: Pavel Kasík, Profimedia.cz

Google ukázal novou funkci pro Fotky, v aplikaci bude složka na „citlivé“ snímky, které nechcete, aby někdo náhodou viděl.

Reklama

Nový správce hesel, vylepšená spolupráce přes Dokumenty, plynulejší navigace a tajná složka na soukromé fotky v telefonu. Google vývojářům na konferenci I/O ukázal i vizi budoucnosti: jmenuje se MUM a bude mluvit i česky.

Článek

Každoroční vývojářská konference Google I/O je akcí, kterou pořádá Google především pro své vývojáře a fanoušky. Naživo ji obvykle doprovází bohatý program pro tisíce lidí, vždy mi to přišlo jako něco mezi festivalem, hackathonem, sjezdem fanoušků a PR akcí. Vzhledem k trvající pandemii je i letos konference pouze on-line. „Je to další připomínka toho, v jakých časech žijeme,“ řekl na úvod Sundar Pichai, šéf Googlu. „Lidé jako v Brazílii nebo v mé domovině Indii procházejí nejtěžšími obdobími pandemie. Myslíme na ně.“ Pandemie podle Pichaie hodně ovlivnila i novinky, které Google představil a ještě představí.

Google tak musí zaujmout hlavně novinkami. Některé ocení pouze vývojáři, jiné zaujmou i běžné uživatele. A také tentokrát Google ukázal něco, co může někoho nadchnout a jiného vyděsit. To podle toho, jak se stavíte k umělé inteligenci, která hovoří vaším jazykem.

Tajná složka pro „jiné“ snímky

Dali jste někdy telefon z ruky, abyste ukázali kolegovi fotky? A kolega začal listovat a listovat… A vy jste se v duchu modlili, aby nedolistoval až k „té“ fotce z dnešního rána?

Někomu z vývojářů Google se to možná stalo, protože užitečná funkce „soukromé složky“ řeší právě takovou situaci. Možná i vy najdete snímky, které byste tam umístili. Nemusí to být zrovna odhalující selfiečka nebo špionážní fotky plánů jaderné ponorky. Někdo třeba nechce, aby partner viděl fotky dárku, který pro něj vybíráte… Nic nevinnějšího asi nevymyslím.

Foto: Google I/O

Tajná složka s fotografiemi bude vyžadovat otisk prstu k odemknutí.

Složka je uzamčena a k jejímu otevření musíte zadat heslo nebo otisk prstu.

Navigace bez „tvrdého brždění“

Jednou z nových funkcí, kterou Google doplnil do svých map, je možnost vyhnout se „nečekanému brždění“. To pozná telefon díky akcelerometru. Pokud je tedy nějaké místo na trase statisticky „proslavené“ tím, že zde auta musejí nečekaně zpomalovat, navigace se pokusí naplánovat cestu tak, aby se podobným místům vyhnula. Připomíná to trochu známou funkci navigace americké dopravní společnosti UPS, jejíž dodávky plánují trasy tak, aby nemusely odbočovat vlevo. „Doufáme, že naše navigace zabrání 100 milionům takových incidentů,“ uvedl Pichai.

Mimochodem, v angličtině se funkce jmenuje „reduce hard-breaking moments“ (omezit nečekané brždění). Nepleťte si to, jako já, s „reduce heart-breaking moment“. Okamžitě jsem si představil, že mne pak navigace protáhne městem tak, abych se vyhnul všem místům, na které mám negativní vzpomínky. Vývojáři Google se mému přeslechnutí sice smáli, ale myslím, že je to inspirovalo. Tak uvidíme, třeba by po plánovači, který zanalyzuje uživatelova selfíčka s ex-přítelkyní a prokličkuje městem kolem vzpomínkových min, byla poptávka. Souvisí s tím ale nová možnost, která dá uživatelům možnost skrýt některé fotografie ze „vzpomínek“, takže vám ji aplikace Fotky nebude připomínat v rámci „před pěti lety touto dobou“ apod.

Google MUM chce rozumět řeči i obrazu

Vyhledávač Google už nějakou dobu nechce „jen“ hledat stránku, která obsahuje vámi zadaná slova. Google se snaží předpokládat záměr hledajícího a porozumět zadanému dotazu pomocí strojového učení. Není ostatně sám, o pochopení záměru se snaží i další firmy, mimo jiné i vyhledávač Seznam (provozovatel Seznam Zprávy, pozn. red.), a to pomocí tzv. významových vektorů.

Google v roce 2018 představil techniku pro porozumění přirozeného textu BERT (zkratka pro Bidirectional Encoder Representations from Transformers). Nyní na ni chce navázat s novou „tisíckrát mocnější“ technologií, kterou vývojáři nazvali další zkratkou: MUM (Multitask Unified Model). Ale MUM je také anglické slovo, kterým děti oslovují svou maminku, a tato asociace určitě nebyla vybrána náhodou. MUM totiž, stejně jako maminka, chce vědět všechno, co vás zajímá, a bude vám chtít pomoci.

Jako příklad Google uvádí plánování výletu: jakmile začnete hledat věci týkající se vaší příští cesty, MUM začne výsledky uspořádávat a třídit tak, aby vyhovovaly aktuálními záměru. Vezme v potaz fotky, videa, počasí a cokoli dalšího, k čemu má Google přístup. Budete tedy moci říci „Ukaž mi tu část videa, kde lev zařve na západ slunce“ a „maminka“ tu část najde.

Foto: Google I/O

MUM prý bude umět chápat nejen text v 75 jazycích, ale i obrazy a videa v kontextu.

Zatím není MUM dostupná, takže se musíme spokojit s ukázkami. Víme ale, že umí „chápat a generovat text v 75 jazycích, včetně češtiny“. Teoreticky by tak měl mít uživatel přístup k informacím i v jazyce, kterým nevládne. A dokonce by „maminka“ měla dávat i odpovědi na otázky typu „hodí se tyhle boty k tomu, abych vyšplhal na horu Fudži“?

Popovídejte si s kýmkoli a čímkoli

Z podobného soudku je další experimentální technologie, LaMDA (Language Model for Dialog Applications). Je to nástroj, který umožňuje konverzaci na jakékoli téma a z libovolného pohledu. Šéf Googlu to ukázal na příkladu „rozhovoru s planetou Pluto“, kdy se uživatel může učit o Plutu a LaMDA improvizuje dialog, jako kdyby odpovídala planeta. Mimochodem, víme, že Pluto už není planeta, ale LaMDA, předstíraje, že mluví za Pluto, jasně řekl, že nemá rád novější oslovení „trpasličí planeta“.

Foto: Google I/O

Dialog s Plutem (za Pluto mluví strojová inteligence LaMDA).

Další ukázková konverzace byla s papírovou vlaštovkou. Nevíme samozřejmě, z kolika konverzací byly tyto dvě vybrány a nakolik byly sestříhané. Každopádně tato funkce bude hodně zajímavá na zkoušení, zábavu a třeba bude i užitečná.

Foto: Google I/O

Popovídat si můžete také s vlaštovkou. Opět jde o „počítač, který si představuje, že je vlaštovka“.

„LaMDA je velký krok směrem kupředu. Věříme, že to učiní informace přístupnějšími,“ uvedl Pichai. „Hledáme způsoby, jak jej zabudovat do Asistenta Google, vyhledávání a dalších produktů. A také chceme časem dát k tomuto konverzačnímu nástroji přístup našim vývojářům.“

Spolupráce on-line i v kanceláři

Velkou novinkou je provázání Google Dokumentů s videokonferencemi Google Meet. Kolegové se tedy mohou sejít nad dokumentem a souběžně jej upravovat během konverzace.

Dalším cílem je provázat práci v kanceláři s prací z domova. K tomu slouží několik vylepšení, které mají za cíl stírat rozdíly mezi off-line a on-line kolaborací. Takže pokud budete sedět před jednou kamerou tři, Google Meet vám každému vytvoří vlastní okénko.

Foto: Google I/O

Nové možnosti spolupráce přes videokonferenci přímo uvnitř Google Dokumentů.

Zatím není jasné, od kdy bude tato funkce dostupná. Každopádně Google má v následujících týdnech oznámit uvolnění nástrojů, které byly dosud jen pro firmy, i pro běžné uživatele.

Některé další představené novinky najdete v galerii snímků:

+11

Reklama

Doporučované