Hlavní obsah

Umíme léčit ebolu, vzkazují američtí výzkumníci. Dva ze zkoumaných léků mají 90procentní účinnost

Umíme léčit ebolu, vzkazují američtí výzkumníci. Dva ze zkoumaných léků mají 90procentní účinnost.Video: Eva Soukeníková , AP, Reuters

 

Reklama

Můžeme léčit ebolu, vzkázali výzkumníci z americké zdravotnické organizace. Vyvinuli čtyři různé léky, které zkusili aplikovat v Kongu, kde je epidemie nemoci zásadní ohrožení. Výsledky jsou velmi optimistické. Pokud se lék aplikuje včas, až 90% infikovaných pacientů může ebolu přežít.

Článek

Předběžné testy dvou léků na krvácivou horečku ebolu prokázaly velkou účinnost a podle vědců by mohly zachránit množství životů. Na testech se podílel Národní institut pro alergie a infekční onemocnění.

Pro země, jako je Kongo, by nové léky mohly být vysvobozením od nekončící epidemie. Jen za minulý rok tam na ebolu zemřelo 1800 lidí.

V Kongu byly testovány čtyři léky a dva z nich se ukázaly jako vysoce účinné. NIAID považuje výsledky za velmi dobré. Přípravky budou nyní podány v Kongu všem lidem nakaženým ebolou.

Účinné léky označené jako REGN-EB3 a mAb114 v testech prokázaly, že jsou schopny neutralizovat dopad viru na tělesné buňky. „Jsou to první léky, které ve vědecké studii prokázaly významný vliv na snížení úmrtnosti“ u pacientů s ebolou," řekl ředitel NIAID Anthony Fauci.

Oba přípravky byly vyvinuty s pomocí protilátek odebraných od lidí, kteří ebolu přežili. Zbylé dva testované léky byly z výzkumu vyřazeny, protože se ukázaly neúčinné.

Šance přežití u pacientů s nízkými hodnotami viru v krvi bylo při použití léku REGN-EB3 až 94 procent, u mAb114 89 procent.

Samotný lék nestačí

Farmaceut Stanislav Havlíček, který se účastnil misí Lékařů bez Hranic v Bangladéši a Jižním Súdánu, komentoval pro Seznam problematiku nových léků: „V těchto podmínkách je náročné cokoliv plánovat a distribuovat. Vakcínu je potřeba uchovávat v chladových, optimálních podmínkách, což je těžké i ve stabilních zemích”.

Dodává, že se při prevenci i samotném boji s ebolou naráží na problém s komunikací. Lidé příliš nedůvěřují lékařům a chybí jim znalosti o nemoci samotné.

Experti se dlouho obávali rozšíření viru z venkovských oblastí, kde se ebola původně výlučně vyskytovala, do velkých měst.

V reakci na první případ nemoci v Gomě, která je významným ekonomickým centrem východní Afriky s mezinárodním letištěm, prohlásila Světová zdravotnická organizace (WHO) epidemii za mimořádnou událost světového dosahu. Toto varování přitom vydala teprve popáté v historii.

Reklama

Související témata:

Doporučované