Hlavní obsah

Umíme pomoci s renovací Notre-Dame, hlásí dílny, které se starají o katedrálu sv. Víta

Prohlídka dílen na Pražském hradě, kde pracují restauratéři.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Čeští odborníci nabízejí pomoc například se znovuvytvořením andělů na zřícené úzké věži, která se stala symbolem požáru pařížské katedrály.

Článek

Po požáru katedrály Notre-Dame nabídla Správa Pražského hradu, která se mimo jiné stará o opravy svatovítské katedrály, své služby na případných restaurátorských pracích. Francouzům přitom budou chybět zejména řemeslníci.

Při té příležitosti Hrad ukázal vlastní restaurátorské dílny, které se nacházejí přímo v areálu v budově Ústavu šlechtičen v Jiřské ulici a přímo navazují na kostel Všech svatých.

Čeští odbornicí si například „věří“ na pomoc s opravou sanktusníkové úzké věže, která se tyčila nad křížením katedrály Notre-Dame a kterou požár celou pohltil.

„Měla dřevěnou konstrukci a byla pokrytá olověnými plechy, byla tam spousta andělů z 19. století. Ty samozřejmě tím žárem zanikly,“ říká Jaroslav Sojka, hlavní kurátor sbírky Pražského hradu.

Hned dodává, že pro restaurátora ve skutečnosti nic nezanikne úplně. „Ve skutečnosti z nich něco zbylo a teď je otázka, v jaké míře to bude, co se dá použít, co se bude dolévat, co se bude dotepávat,“ vysvětluje Sojka.

Zároveň připouští, že bude na Francouzích, jak k opravě katedrály přistoupí a jestli se rozhodnou k co nejvěrnější opravě nebo bude požár využit k vytvoření nových uměleckých děl.

Hradní restaurátoři ukázali, jak vypadají jejich dílny, kde opravují velkoplošné obrazy nebo kovové prvky.

A je možné, že jejich pomoc bude skutečně potřeba. Například Jean-Claude Bellanger, představitel francouzského sdružení řemeslníků a výrobců, si agentuře AFP postěžoval, že na rekonstrukci je v zemi nedostatek kvalifikovaných řemeslníků, zejména tesařů, pokrývačů nebo kameníků.

„Kvůli rekonstrukci je potřeba, abychom od září získali do učení 100 kameníků, 150 tesařů a 200 pokrývačů,“ uvedl Bellanger po setkání s ministryní práce Muriel Pénicaudovou.

Podle informací Seznam Zpráv zatím francouzská strana nezačala o pomoci českých odborníků jednat.

„Francouzská strana nás zatím nekontaktovala,“ potvrdil Seznamu prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Reklama

Doporučované