Hlavní obsah

Umírají Češi na západonilskou horečku kvůli nelegální migraci? Okamura nemluví pravdu. Našli jsme fakta

Lež jako věž. Tomio Okamura natočil video, které by se dalo označit jako šíření poplašné zprávy.Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Na jižní Moravě se nakazili první dva Češi západonilskou horečkou a v médiích se rozběhly diskuse o původu této exotické nemoci. Na situaci hned zareagoval také předseda SPD Tomio Okamura a ve videu na svém Facebooku se obrací na diváky s naléhavou zprávou o nelegálních migrantech, kteří podle něj se západonilskou horečkou přímo souvisejí – a to prý bez jakékoli pochyby.

Článek

„V těchto dnech se ve státech Evropské unie objevily vzácné případy západonilské horečky a opičího moru. Zemřeli čtyři lidé včetně jedné české ženy. Tyto případy mají bez jakékoliv pochyby souvislost s ilegální migrací. Hnutí SPD dlouhodobě upozorňuje, že s migrační politikou EU přímo souvisí obrovská zdravotní rizika pro populaci Evropy.“

Foto: Seznam Zprávy

.

První pochybnosti diváků se mohou objevit už po prvním zhlédnutí. Shromáždili jsme však informace, které toto tvrzení zcela popírají – a to bez jakékoli pochyby.

– Zdokumentované případy západonilské horečky se u nás objevují už v roce 1997, první případ byl potvrzen již v roce 1972 v tehdejším Československu. (Zdroj: Jiří Havlík, infekční klinika Nemocnice Na Bulovce, prosinec 2004)

– Nikdy nebyl zaznamenán případ přenosu nemoci z člověka na člověka. (Zdroj: Táňa Svobodová, mluvčí Nemocnice Břeclav, pro Lidovky.cz)

– Virus nejčastěji přenášejí ptáci, dostal se k nám tedy nejspíše jednoduše, a to prostřednictvím dlouho žijících stěhovavých ptáků. (František Stejskal, infekční klinika Nemocnice Na Bulovce pro Seznam Zprávy)

– Virus se vyskytoval již před více než dvaceti lety v Rumunsku nebo Rusku.

– Najít souvislost nemoci s migranty je tedy nemožné, tím spíše pak nenajdeme návaznost na to, zdali je migrant legální, nebo ilegální.

– Slovy infektologa a předsedy sekce tropického a cestovního lékařství Františka Stejskala: „Nelegální migrace a případy západonilské horečky nemají žádnou prokazatelnou souvislost.“

Nakažený muž byl dnes podle informací ČTK z Nemocnice Břeclav propuštěn domů.

Reklama

Doporučované