Hlavní obsah

Umírání v Česku. Nemusí to být v nemocnici, v bolestech a o samotě. Závěr života může být krásný

#ZDAVUVEN: Zakladatel Centra paliativní péče o umírání v Česku.Video: Anita Baselová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Dělá vše proto, aby řeč o smrti nebyla tabu, zakladatel Centra paliativní péče Martin Loučka usiluje i o to, aby se lidem s nevyléčitelným onemocněním žilo i umíralo lépe. Jeho příběh a životní poslání jsme zmapovali v dalším dílu pořadu #ZDAVUVEN.

Článek

Málokdo ví, co to vlastně paliativní péče je, a často zná jen mýty, které se kolem ní točí. Martin Loučka se snaží povědomí o péči pro lidi s těžkou nebo nevyléčitelnou nemocí rozšířit, jeho přáním je, aby lidé i s tou nejhorší diagnózou strávili zbytek života kvalitně a podle svého přání.

„Je důležité lidem pomoci pochopit, že není vždycky nutné do konce života ležet na lůžku intenzivní péče a snažit se za každou cenu bojovat. Někdy to smysl má, ale někdy ne. Nedá se však mluvit o tom, že bychom brali lidem naději, i když se vyléčit nemohou, mohou si splnit ještě spoustu přání,“ vysvětluje při vyprávění Martin.

Poslední přání bývají různá, stihnout narození vnuka, někdy je to i láhev vodky

Někteří pacienti chtějí poslední dny a minuty života strávit s rodinou, pomáhají jim i důležité milníky v podobě narození vnuka, svatby nebo Vánoc. Když si lidé uvědomí, že se už nevyléčí, ale nějaký čas ještě mají, zažívají paradoxně často po dlouhé době jedno z nejkrásnějších období v životě.

„Pro ně je obrovský zdroj radosti už jenom to, že se proměnil jejich program. Ti lidé tráví poslední dlouhé měsíce tím, že se všechno točí kolem jejich nemoci, místo toho mají najednou na programu běžné činnosti, mohou se potkat s rodinou, můžou si něco přečíst a nebo prostě dělat věci, které mají rádi,“ popisuje zkušenosti pacientů.

I tyto okamžiky jsou důvodem, proč se Martin rozhodl pracovat a stále pracuje v tomto oboru. O své práci mluví krásně a s úctou. Ačkoliv nyní tráví svůj čas spíš administrativní prací, kterou se snaží změnit celý systém. Když ale může, jednou za čas s některým svým pacientem promluví a označuje to za nádherný okamžik.

Končí léčba, ale nekončí péče

V České republice ročně zemře přes 100 tisíc lidí, většina z nich v nemocnicích. Když zemřou v noci, na lůžku se s nimi rodina už nerozloučí. Hospicovou péči využijí jen tři procenta ze všech umírajících. Přitom v hospicu může být po celou dobu pobytu přítomna rodina, pacient má zajištěný veškerý lékařský servis, ubytován je na jednolůžkovém či dvojlůžkovém pokoji a kromě lékařů jsou mu k dispozici i dobrovolníci, kaplan nebo další zájmové služby.

Snahou celého Martinova paliativního týmu je, aby o pacienty, pro které už není léčba, bylo přesto dobře pečováno. Čím dřív se totiž pacient dostane k paliativní péči, je větší šance, že zemře smířený, v poklidu a bez bolesti.

Podívejte se na celé video nad článkem, kde se dále dozvíte, jak se pacientům sdělují ty nejhorší zprávy, jak vypadá život v hospicu i jak tráví ředitel Centra paliativní péče Martin Loučka svůj volný čas.

Další díly pořadu #ZDAVUVEN můžete v premiéře sledovat ve středu od 21:00 na Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované