Hlavní obsah

Umíte šít? Vyrobte si vlastní roušky, dozvěděli se záchranáři

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Doufejme, že respirátory dorazí ze zahraničí ve čtvrtek, řekla středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová reprezentující hnutí ANO.

Reklama

Středočeská hejtmanka Pokorná Jermanová (ANO) záchranářům napsala, že jsou důležití a kraj je bude chránit. Respirátory, které by je ochránily, pro ně ale nemá.

Článek

Pět dní poté, co se v Česku objevili první nakažení koronavirem, rozeslala středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) e-mail do všech krajských nemocnic a na záchranku.

V dopise z 5. března ujišťuje, že doktoři, sestry a záchranáři jsou nejrizikovější skupinou, kterou je potřeba chránit.

„Ráda bych vás, jako hejtmanka kraje a předsedkyně Bezpečnostní rady Středočeského kraje, touto cestou ubezpečila, že si vedení kraje důležitost vaší profese a práce uvědomuje a bude se snažit udělat vše proto, aby bylo vaše zdraví ochráněno a váš život nebyl nijak ohrožen,“ píše hejtmanka.

Dnes, 13 dnů po odeslání e-mailu, si středočeští záchranáři stěžují, že nejsou téměř vůbec chráněni. K zásahům vyjíždějí často jen s rouškami, které si koupili ze svého už loni v prosinci, kdy začala řádit běžná chřipka.

Například na výjezdovém stanovišti středočeské záchranky ve Zdibech u Prahy mají nyní jen jeden respirátor. Zatímco kolegové v Praze už od víkendu jezdí k pacientům v kompletním vybavení – kromě respirátorů také v ochranném obleku.

„Dokonce nám přišla SMS zpráva od nadřízeného, že kdo umí šít, ať si ušije látkovou roušku,“ říká Veronika Brožová, která ve Zdibech pracuje jako zdravotnická záchranářka a o stavu ochrany má informace z první ruky: na tomhle stanovišti teď odsloužila tři noční směny v řadě.

Foto: Facebook

Středočeští záchranáři s nedostatkovými respirátory. Deset kusů dostali darem od České zemědělské univerzity.

Slova díků nestačí

Veronika Brožová proto teď hejtmance Pokorné Jermanové e-mailem odpověděla.

Popisuje, v jakých podmínkách záchranáři pracují. Nevědí, který pacient – ačkoli nemusí mít příznaky – je ve skutečnosti nakažený. Což je jen první krok k tomu, aby virus záchranáři zanesli mezi kolegy. Nebo nakazili blízké.

„Protože pokud se nakazíme, tak kdo bude, paní hejtmanko, zajišťovat urgentní péči ve vašem kraji? Prosím, objasněte mi, jak probíhají opatření, která mají zajistit naši a vlastně následně i vaši bezpečnost? Reálně. Protože to, co se dozvídám z médií, se neslučuje s tím, jak to probíhá v realitě. Ubezpečte mě, prosím, že vaše vyjádření nejsou jen pouhopouhé prázdné populistické fráze. Slova díků nestačí. Je zapotřebí kroků, díky nimž se nebudeme bát vyjet,“ napsala záchranářka Brožová.

„Napsala jsem to o půlnoci a zatím nikdo neodpověděl. A reakce se nebojím: napsala jsem opravdu to, za čím si stojím a s čím se tady já i moji kolegové denně setkáváme,“ říká Brožová.

Vedení záchranky sice na tento týden zajistilo padesát respirátorů – jenže posádek je v celém kraji osmdesát. Takže je jisté, že na někoho se nedostane. Částečně záchranářům pomáhá i deset respirátorů, které jim věnovala Fakulta tropického zemědělství České zemědělské univerzity.

Je to přesně ten příklad, po němž v úterý na vládní tiskové konferenci volal premiér Andrej Babiš (ANO) – zopakoval, že zajišťuje respirátory pro zdravotníky. A vyzval, ať mu někdo ukáže zdravotníka, který ochranu nemá.

Hejtmanka: Čekáme dodávku

Na druhou stranu, problém s respirátory nebo rouškami řeší všechny nemocnice, praktičtí doktoři, zubaři nebo i policisté. Premiér Andrej Babiš se v úterý omluvil za to, že vláda stále nebyla schopna nakoupit miliony těchto ochranných pomůcek. S prvními dodávkami se počítá koncem týdne.

Minimálně do téhle doby to budou muset ještě vydržet středočeští záchranáři, protože kraj počítá právě s tím, že bude čerpat respirátory z vládního nákupu.

Hejtmanka Pokorná Jermanová zveřejnila v úterý na Facebooku video, ve kterém uvedla, že čeká přísun respirátorů koncem týdne. „Záleží, zda se nám je podaří dostat do republiky,“ poznamenala hejtmanka.

Dodala, že kraj v pondělí rozdělil asi tři tisíce respirátorů, které dostal od vlády. Ve středu bude následovat dalších 20 tisíc respirátorů pro zdravotní a sociální služby, další „malé možství“ bude určené praktickým lékařům.

„Chci vás ubezpečit, že Středočeský kraj skutečně shání ochranné pomůcky, nespoléhá na vládu,“ dodala na videu Pokorná Jermanová.

Zatím ale středočeští starostové také marně shánějí roušky pro lidi. Místostarosta Dobřichovic Michael Pánek z ODS v pondělí odeslal vedení kraje, zastupitelům i úředníkům e-mail s žádostí o informace, kdy bude kraj schopen roušky zajistit.

„Odpověď jsem nedostal a telefon na krizovém štábu nikdo nezvedá,“ řekl v úterý odpoledne Pánek. Večer pak hejtmanka Jermanová odepsala: vyjmenovala, stejně jako na facebookoém videu, jaké dodávky ochranných pomůcek kraj v příštích dnech očekává.

„Kraj zveřejní podrobné informace k distribuci ochranných prostředků v území kraje na svých internetových stránkách a rovněž cestou portálu krizového řízení kraje. Máme připravený distribuční systém pro desinfekci obcím a tento systém bude využit i například pro distribuci roušek a ochranných prostředků pro obyvatele, jakmile budou k dispozici,“ ujistila hejtmanka.

Reklama

Doporučované