Hlavní obsah

Umožněte úřední maturity, uložili poslanci Plagovi. O obchodech nehlasovali

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Poslanci v pátek uložili ministrovi školství, aby do 28. dubna umožnil studentům získat úřední maturitu. Má podle nich jít o krajní možnost.

Článek

Poslanci uložili ministru školství Robertu Plagovi (za ANO), aby umožnil úřední maturity. Pro návrh hlasovalo 46 z 85 přítomných poslanců.

Rozhodnout by podle poslaneckého návrhu měl Plaga do 28. dubna. Úřední maturita by se udělovala bez zkoušky dle průměru známek z průběhu studia.

Ministr školství však úřední maturitu, kterou od počátku prosazuje premiér Andrej Babiš (ANO), odmítá. „Bod sněmovního usnesení, který se týká úředních maturit, žádá po ministerstvu školství nezákonný postup. Ministerstvo nemůže svým interním předpisem umožnit udělení úřední maturity,“ uvedl ministr na Twitteru.

Usnesení přitom bylo schváleno především hlasy vládních poslanců. Z přítomných poslanců ANO byl proti pouze Martin Kolovratník. Radek Vondráček, Pavel Juříček a Adam Vojtěch se zdrželi. Pro byli také všichni přítomní poslanci ČSSD a SPD, z opozičních lavic hlasoval pro návrh jen Dominik Feri z TOP 09.

Podle zpravodajky bodu poslankyně Kateřiny Valachové (ČSSD) by šlo jen o krajní řešení. „Úřední maturita je krajní prostředek, mimořádná možnost. Možnost zvládnout standardní nebo jinak upravené zkoušky posilují další body usnesení,“ uvedla Valachová.

Dalšími body, které poslanci schválili, byla třeba výzva ministru školství, aby zajistil dostatek opravných termínů. Plaga se se školskými odbory už dříve dohodl na kompromisu, studenti nemusí skládat ústní zkoušky z češtiny a cizích jazyků.

Poslanci v pátek kromě úředních maturit projednávali i další dva body spojené s epidemií. Nejprve téma pirátského poslance Mikuláše Ferjenčíka, který požadoval co nejdřívější otevření obchodů a poté návrh poslankyně Trikolóry Terezy Hyťhové týkající se testování a roušek ve školách.

Většina opozičních poslanců se postavila proti opatřením vlády, která i nadále omezují provoz služeb a maloobchodu. Podle Ferjenčíka je to v rozporu s pandemickým zákonem.

„V pandemickém zákoně je zásadní slovo ‚omezení‘, omezení totiž není zákaz,“ uvedl Ferjenčík, který ve svém usnesení navrhnul otevření maloobchodu nejpozději v pondělí.

K hlasování ale nakonec nedošlo – poslanci z vládního hnutí ANO ho obstruovali přestávkou. Bod, který žádal otevření služeb a obchodů od pondělí, se tak přerušil nejdříve do úterního pokračování schůze.

Podobně poslanci naložili i s tématem Hyťhové, na jehož páteční projednání schválili jen krátký čas, hlasování se proto nestihlo.

Reklama

Doporučované