Hlavní obsah

Umožnil nahlédnout do nitra vesmíru. Hubbleův teleskop slaví 30 let

Bez komentáře: Slavný Hubbleův teleskop vynesl do vesmíru 24. dubna 1990 raketoplán Discovery. Na oběžné dráze Země funguje nepřetržitě 30 let a poslal spousty unikátních záběrů.Video: AP

 

Reklama

Posádka amerického raketoplánu Discovery jej umístila na oběžnou dráhu Země do výše 600 kilometrů 24. dubna 1990. Zpočátku to vypadalo na velký průšvih: teleskop vůbec nefungoval, jak měl.

Článek

Původně měl Hubbleův vesmírný dalekohled nazírat do vesmíru už od konce osmdesátých let, ale havárie raketoplánu Challenger v roce 1986 zastavila celý vesmírný program. Dalekohled byl proto dočasně umístěn v superčisté místnosti a pravidelně čištěn dusíkem. Jakékoliv částice by způsobily nenávratné poškození optiky. Jde zřejmě o nejdražší vesmírný přístroj všech dob a jakákoliv oprava by ho ještě prodražila.

Po dvou letech byl vesmírný program znovu obnoven a záhy, na jaře 1990, došlo i na teleskop. Hned po vypuštění na oběžnou dráhu Země se ukázalo, že optika nepracuje správně. Na vině byly technické a softwarové nedostatky. Při první servisní misi se ovšem astronautům podařilo většinu závad opravit.

Teleskop je jedním z mála zařízení, které se musí pravidelně servisovat. Po havárii raketoplánu Columbia v roce 2003 hrozilo, že se dalekohled přestane udržovat. Po nátlaku odborné veřejnosti však NASA rozhodla, že materiál zasílaný teleskopem je příliš cenný a údržbu si zaslouží. Poslední servisní práce proběhly v roce 2009.

Díky snímkům z teleskopu jsme se tak mohli obdivovat třeba slavným Sloupům stvoření v Orlí mlhovině, kde se rodí nové hvězdy. A vědci dokázali určit přibližné stáří vesmíru.

Teleskop i přes drobné potíže stále funguje. NASA už ale nepočítá s dalšími opravami. Dalekohled tak v budoucnu nejspíš shoří v atmosféře.

Podívejte se na záběry z vypouštění teleskopu a na snímky, které přístroj pořídil.

Reklama

Doporučované