Hlavní obsah

Únava z diktatury? Obávaný čečenský vůdce Kadyrov oznámil, že chce skončit

Kadyrov oznámil, že chce skončit už před rokem. Nyní své přání zopakoval.Video: Háta Sassmannová

 

Reklama

Obávaný autoritářský vůdce Čečenska Ramzan Kadyrov už by chtěl s vedením svého regionu, autonomní republiky na jihu Ruska, skončit. Nestojí prý ani o jinou vedoucí funkci v zemi. Podle agentury TASS to dnes alespoň naznačil ve zpravodajské televizní stanici Moskva 24.

Článek

„Chci skončit svou kariéru jako vedoucí představitel regionu, republiky,” prohlásil Kadyrov ve vysílání televize Moskva 24. Řekl také, že nevidí svou budoucnost na postu šéfa některého ruského federálního ministerstva a rozhodně se nehodlá ucházet o nějakou vedoucí pozici v zemi. „Nejsem člověk na takové úrovni,“ dodal podle agentury TASS.

Nicméně to samé oznámil již loni v listopadu. Přesto stále ve funkcích vytrvával.

Kadyrov, kterému je 42 let, se těší podpoře ruského prezidenta Vladimira Putina. Oficiálně je prezidentem Čečenské autonomní republiky od 5. dubna 2007. Čečenský parlament ho do funkce znovu zvolil o čtyři roky později. V roce 2016 zvítězil i v přímých prezidentských volbách, když údajně dostal 97,5 procenta hlasů.

V první čečenské válce bojoval Ramzan Kadyrov spolu s otcem Achmatem proti ruské armádě. Spolu s ním pak v roce 1999 ve druhé válce přešel do služeb Ruska. Po ovládnutí čečenské metropole Grozného ruskou armádou se Achmat Kadyrov stal šéfem čečenské administrativy a posléze prezidentem. V roce 2004 byl zavražděn při atentátu a moc po něm v Čečensku fakticky hned převzal syn Ramzan.

Reklama

Související témata:

Doporučované