Hlavní obsah

Zeman už za svým lékařským konziliem nechodí. Přehánělo to s prevencí

Proč Hrad rozpustil lékařské konzilium? Souboj nemocnic v tom není, tvrdí Mynář.

 

Reklama

O prezidenta nově pečuje trojice lékařů. Slavné konzilium prý už nemá důvod se scházet.

Článek

Únava prezidenta Miloše Zemana daná náročným programem a kombinovaná s jeho známými zdravotními problémy byla při jeho návštěvě Číny nepřehlédnutelná.

Co v takové chvíli na Hradě dělá a doporučuje slavné lékařské konzilium? Nic, protože tým vedený exministrem Martinem Holcátem z motolské nemocnice se už dávno neschází.

O hlavu státu nově pečují tři lékaři, zjistila redakce Seznam Zprávy: Miloslav Kalaš, Lubomír Nečas a Tomislav Švestka.

Tři hradní lékaři

Nejdůležitější je Kalaš, Zemanův dlouholetý přítel, jinak vedoucí oddělení smluvních vztahů a revizí v pražské Nemocnici Na Homolce, kde se stará o VIP pacienty. K němu prezident chodí například na odběry krve a preventivní prohlídky. Minulý týden Kalaš doprovázel Zemana při návštěvě Číny.

Druhým je Lubomír Nečas, sportovní lékař ze Zlína, který se specializuje na výkonnost sportovců a pacienty s větší fyzickou aktivitou. Nečas je zároveň aktivní i v politice, je krajským lídrem Strany práv občanů (zemanovců) a bývalým náměstkem zlínského hejtmana.

A třetí „hradní doktor" je Tomislav Švestka z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, jenž se specializuje se na gastroenterologii se zaměřením na nemoci jícnu, žaludku a poruchy trávicího traktu.

Tato trojice dnes aktivně pečuje o hlavu státu. Oficiální konzilium složené z lékařských špiček dál formálně existuje, ale už se pravidelně neschází. V případě jakýchkoliv zdravotních potíží je prý připraveno rychle zasednout.

K rozchodu lékařů se Zemanem došlo zhruba po dvou letech na Hradě. Prezident měl pocit, že mu nic nového nepřinášejí a přehánějí to s prevencí. Doktoři z konzilia si zase občas veřejně posteskli, jak to mají těžké a že Miloš Zeman není zrovna disciplinovaný pacient, jenž poslouchá jejich rady.

Nově se tak po boku prezidenta střídá výše zmíněná trojice lékařů - například jako doprovod při zahraničních cestách. Takových Miloše Zemana nyní čeká hodně, ačkoliv někteří lékaři ho vyzývají, aby v náročném programu ubral a více odpočíval.

Zeman naopak plánuje další vysilující program: Ještě tento měsíc povede českou delegaci na summitu NATO v Bruselu. V červnu pak odlétá na několikadenní návštěvu Vietnamu. A k tomu ho ještě do prázdnin čekají tradiční výjezdy do tří krajů.

Kancléř Vratislav Mynář v rozhovoru pro Seznam Zprávy říká, že prezidentův zdravotní stav je stabilní a Zeman je připraven vše zvládnout. Na rozhovor se podívejte ve videu v úvodu tohoto článku.

Reklama

Související témata:

Doporučované