Hlavní obsah

UNESCO vyškrtlo ze seznamu ohrožených památek Velký bariérový útes

Velký bariérový útes je poškozený. Proč UNESCO říká, že už není ohrožen?Video: Reuters

 

Reklama

Australská vláda již dříve přiznala, že studie o stavu útesu by mohly negativně zasáhnout turistický průmysl.

Článek

Komise UNESCO rozhodla o vyškrtnutí Velkého bariérového útesu ze seznamu ohrožených památek. Útes je přitom stále rozsáhle poškozen, mimo jiné po mimořádně silném klimatickém jevu El Niño. Až polovina korálů je podle odhadů mrtvá nebo umírá.

Za vyškrtnutí z „listu ohrožených" lobbovala australská vláda v čele s Malcolmem Turnbullem. Již dříve přiznala, že zveřejnění studií o varujícím zdravotním stavu Velkého bariérového útesu dopadne velmi negativně na turistický průmysl kontinentu.

„Noční prohlášení komise je velkou výhrou pro Austrálii a vládu Malcolma Turnbulla. Komise potvrdila, že náš záchranný plán 2050 pro zvýšení odolnosti korálů, na nějž jsme spolu s vládou Queenslandu vyčlenili 2 miliardy dolarů, skutečně funguje,” tvrdí ministr životního prostředí Josh Frydenberg.

Komise Světového dědictví UNESCO je zdrženlivější - plán 2050 sice schválila, vyjádřila ale zároveň vážné obavy o stav útesu. Tlačí dál na Austrálii, aby zlepšila kvalitu vody, jež je podle ní základním kamenem budoucnosti této přírodní památky.

Reklama

Související témata:

Doporučované