Hlavní obsah

Unesení Češi poslali stát k soudu. Za výměnu Fajáda si řekli vyjednávači o úplatek, tvrdí

Vyjednávači chtěli úplatek za výměnu Fajáda, píší unesení Češi v Libanonu v žalobě.Video: Radek Nohl

 

Reklama

Dohromady čtyřicet milionů korun požaduje čtveřice unesených Čechů. Důvody shrnují v žalobě, kterou podali k soudu.

Článek

Čtyři z Čechů, kteří od července 2015 do února 2016 strávili šest a půl měsíce v rukou únosců v Libanonu, vyložili konkrétní důvod, proč žádají od státu odškodné 40 milionů korun.

V žalobě, kterou podali k soudu, tvrdí, že kvůli způsobu českého vyjednávání s únosci strávili v zajetí o několik měsíců déle.

V dokumentu uvádějí, že si při jedné z tajných schůzek někdo z českého vyjednávacího týmu řekl o úplatek. Bylo to údajně v souvislosti s propuštěním Libanonce Alího Fajáda, který byl v té době vězněn v Praze a o jehož výměně za unesené Čechy se vyjednávalo.

„Žalobci se dále dozvěděli, a to zcela nezávisle od třech zdrojů, že jeden vyjednávací tým při jednání v Libanonu zhruba v říjnu 2015 vznesl požadavek na úplatek ve výši dvou milionů dolarů za to, že pan Fajád bude do týdne propuštěn,“ stojí v žalobě, kterou Seznam získal z jednoho ministerstva.

Stát o odškodné žalují advokát Jan Švarc, překladatel Adam Homsi, novináři Pavel Kofroň a Miroslav Dobeš.

Pátý člen výpravy - agent jedné z českých tajných služeb Martin Psík - se k žalobě nepřipojil.

Video: Nebyla to náhoda, náš únos byl připravený, říkají Češi

Video: Radek Nohl

Libanonci podle žaloby prý nabídku odmítli a unesení Češi v dokumentu píší, že i kvůli této události byli v zajetí mnohem déle.

Případ údajné žádosti o úplatek v současné době prověřuje Národní centrála proti organizovanému zločinu.

Nikdo ale dosud obviněn nebyl, policistům se nepodařilo prozatím zjistit další podrobnosti.

„Vyšetřování ještě nebylo ukončeno, proto k jeho průběhu nebudeme poskytovat bližší komentáře,“ řekla mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štepánka Zenklová.

Mluvit se však o údajném úplatku bude také před soudem. Žaloba uvádí, že by kvůli tomu měli u soudu vypovídat šéfové tajných služeb nebo ministr zahraničí Lubomír Zaorálek a ministr vnitra Milan Chovanec.

K dalším detailům se teď nechce vyjádřit ani advokát Jan Švarc a také nikdo další z pětice unesených. „Až do začátku soudu to nebudeme jakkoliv komentovat,“ odmítá komentáře Švarc, který zároveň Homsiho, Dobeše a Kofroně zastupuje.

Ze žaloby plyne, že odškodné chtějí unesení také kvůli dalším údajným pochybením. Stěžují si, že byli přes 200 dní během zatčení v permanentním stresu, kdy jim každý den ozbrojenci střelnými zbraněmi vyhrožovali smrtí.

V žalobě přitom píšou, že české úřady věděly, že jim hrozí nebezpečí a stejně jejich cestě do Libanonu nezabránily, nebo v ní obviňují tuzemské soudy, že nesprávně rozhodly o vydání libanonského špiona a obchodníka se zbraněmi Alího Fajáda, Chalída Marabího a Faouzia Jabera do USA. Tvrdí, že Spojené státy k tomu nepředložily důkazy, které by jejich vinu prokazovaly.

Toto tvrzení však může souviset i s tím, že Švarc a Homsi pro Fajáda pracovali. A právě za Fajáda a Marabího nakonec byla pětice Čechů vyměněna.

Navíc soudy opakovaně potvrdily, že vydání Fajáda a jeho kompliců bylo správné. A pochybení odmítla také tři česká ministerstva. Ve svém rozhodnutí uvedla, že únosu pětice nemohla zabránit. A že by jim měli odškodnění dát únosci.

Reklama

Související témata:

Doporučované