Hlavní obsah

Unesený Američan a Australan prosí na videu o pomoc Trumpa. Tálibán hrozí, že je zabije

Unesený Američan a Australan prosí o pomoc Donalda Trumpa.

 

Reklama

Radikálové z afghánského Tálibánu poprvé zveřejnili video s unesenými profesory Americké univerzity v Kábulu.

Článek

Američan Kevin King a Australan Timothy Weekes jsou v rukou afghánského Tálibánu pět měsíců. Na videu mluví roztřeseným hlasem a jejich stav očividně není příliš dobrý. Australan Weekes se při své řeči i rozpláče.

Na záběrech, které měly být natočené 1. ledna, Weekes apeluje na nastupujícího prezidenta USA Donalda Trumpa, aby umožnil jejich výměnu za spolubojovníky Tálibánu vězněné Američany v Afghánistánu.

„Donalde Trumpe, pane, prosím, žádám vás, je to ve vašich rukou, žádám vás, prosím o vyjednávání s Tálibánem. Pokud s nimi nebudete jednat, zabijí nás," říká ve videu roztřeseným hlasem Weekes.

Tálibán oba akademiky unesl loni v srpnu. Incident, při kterém je ozbrojení islamisté odvedli, se odehrál před Americkou univerzitou v Kábulu, na které oba učili. O měsíc později se oba muže pokusilo osvobodit americké komando, ale neúspěšně.

Podle slov obou unesených je tálibové drží v dobrých podmínkách. Ve videu žádají i své rodiny, aby na americkou a australskou vládu vyvíjely tlak.

USA odmítly zveřejněné video komentovat, ani nepotvrdily jeho autentičnost.

Australský ministr zahraničí pouze uvedl, že jeho země úzce spolupracuje s ostatními vládami, aby zajistily jejich propuštění.

Reklama

Doporučované