Hlavní obsah

Unesl dívku, aby si ho vzala. Když odmítla, zabil ji a spáchal sebevraždu

Svět bez obalu: Kyrgyzský mladík unesl dívku, aby ji přinutil si ho vzít. Když odmítla, tak ji zabil a spáchal sebevraždu.Video: RFE/RL

 

Reklama

V kyrgyzském Biškeku se před budovou ministerstva vnitra shromáždily davy lidí, kteří chtěli vyjádřit svůj hněv. Vyvolal jej únos a vražda sedmadvacetileté Aizady Kanatbekové.

Článek

Dívka byla 5. dubna unesena několika lidmi přímo na ulici v Biškeku. Jednalo se o tzv. tradiční únos nevěsty, což je v Kyrgyzstánu zakázaný, ale stále přetrvávající zvyk, kdy muž unese dívku a snaží se ji proti její vůli přinutit ke svatbě.

Tři dny po jejím únosu se konal její pohřeb. Policie našla tělo dívky i jejího pravděpodobného únosce a vraha den předtím. Jeden z místních našel oba dva v zaparkovaném autě na jižním předměstí Biškeku. Podle předběžného vyšetřování muž Aizadu nejprve uškrtil a pak sám spáchal několika ranami nožem sebevraždu.

Protesty kritizující práci místní policie se konaly v několika dalších městech v zemi. V Biškeku pak požadovali lidé rezignaci ministra vnitra.

„Ministerstvo vnitra mělo možnost této vraždě zabránit. Měli o únosu dost informací. Proč využívají bezpečnostní kamery jen k chytání taxikářů a kvůli dopravním přestupkům,“ říká jeden z přítomných demonstrantů.

Kyrgyzský předseda vlády Ulukbek Maripov se snažil protestující uklidnit. „Právě teď probíhá oficiální vyšetřování. A o rezignacích budeme také uvažovat,“ uvedl na demonstraci kyrgyzský premiér.

Demonstranti vyvolávali během protestu i další jména zabitých a unesených nevěst.

Policie oznámila, že jeden ze spolupachatelů vraždy byl už zadržen. Aktivisté ale žádají další radikální opatření, která by podobným únosům a násilí na ženách zabránila.

V Kyrgyzstánu dochází navzdory zákazu tohoto středověkého zvyku, který byl přijat teprve v roce 2013, stále k mnoha tisícům únosů nevěst. Aktivisté tvrdí, že tato tradice přispívá i k růstu manželských znásilnění a domácímu násilí.

Více naleznete v úvodním videu. Další reportáže z produkce Rádia Svobodná Evropa najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované