Hlavní obsah

Unie se postavila za Česko ve sporu s Ruskem. Ale jen opatrně

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin.

Reklama

/Od zvláštní zpravodajky v Bruselu/ Unijní lídři na mimořádném summitu projednávali otázku vztahů EU a Ruska. Diskusi před několika týdny rozpoutala vrbětická kauza. EU vyjadřuje podporu Česku, nicméně opatrnou.

Článek

„Evropská rada odsuzuje ilegální, provokativní a rozkladnou ruskou aktivitu namířenou proti Evropské unii, jejím členům i mimo ně. Znovu potvrzuje jednotu a solidaritu a také podporu východním partnerům,“ stojí v prvním bodě reakce, na níž se na nočním jednání z pondělí na úterý shodli lídři Evropské unie.

Vztahy mezi Evropskou unií a Ruskem byly na programu mimořádného summitu již delší dobu. Debatu vyostřila především česká vrbětická kauza a také zařazení Česka a USA Ruskem na tzv. seznam nepřátelských zemí.

Podle serveru Politico však na minulém summitu, který se konal v portugalském Portu, německá kancléřka kritizovala Andreje Babiše za nekoordinované kroky. EU tak reagovala o několik dní později a ve srovnání s kauzou v britském Salisbury nezorganizovala společné vyhoštění ruských diplomatů.

„Evropská rada vyjadřuje solidaritu s Českou republikou a podporuje její odpověď,“ zní ve stručné zmínce aktuálního prohlášení unijních lídrů. Zmínka o České republice v prohlášení přibyla až po pondělním jednání, v připravovaném textu věta nebyla.

EU také potvrzuje tzv. politiku pěti principů, která vznikla po ruské anexi Krymu v roce 2014. Základem této strategie je, že Evropská unie udržuje vztahy s Ruskem, ale rozhodně nejde o vřelé partnerství.

Opatrná reakce v kauze Vrbětice kontrastuje s ostrým postupem lídrů Unie vůči Bělorusku po nedělním incidentu. Režim prezidenta Lukašenka poté, co donutil přistát letadlo mířící z jedné země EU do druhé a zatkl na palubě opozičního novináře, čekají nové politické i ekonomické sankce. Podrobnosti ZDE.

Andrej Babiš přitom neúspěšně žádal své evropské kolegy, aby ze solidarity vyhostili alespoň po jednom ruském diplomatovi. Nicméně česká strana to pod jeho vedením nebyla schopna dojednat. Podrobnosti ZDE.

Reklama

Doporučované