Hlavní obsah

Únik chloru v rakouské továrně zranil 38 lidí

Z továrny na škrob v rakouském Aschach an der Donau unikal chlórVideo: AP

 

Reklama

Při úniku chloru v továrně na výrobu škrobu v severorakouské obci Aschach an der Donau bylo zraněno 38 lidí. Devět osob má zranění velmi vážná. Únik nejspíš způsobila technická závada.

Článek

Na dvě stě pracovníků severorakouské továrny na výrobu škrobu se muselo ve středu evakuovat kvůli úniku chloru. Ten zranil 38 lidí, z toho několik velmi vážně. V nemocnici v Linci a Welsu zůstává v tuto chvíli devět lidí, z toho jeden člověk leží na jednotce intenzivní péče. K úniku došlo kolem osmé hodiny ráno ve městě Aschach an der Donau.

Firma Agrana, v jejímž provozu se incident odehrál, se domnívá, že únik způsobila technická závada. Přesná příčina neštěstí je však nejasná, stejně jako rozsah škod.

Podle mluvčího firmy se tento týden škrob nevyráběl kvůli plánované revizi a odstávce zařízení. Ve středu ráno unikl plyn z jedné z nádrží. Firma ihned nařídila evakuaci všech zaměstnanců z areálu továrny. Lidé si stěžovali většinou na problémy s dýcháním.

Na místě zasahovalo několik záchranných týmů. Při akci zasahovaly tři vrtulníky a 20 sanitek. Jen z Červeného kříže zasahovalo 60 zdravotníků. K ošetřování se připojilo i osm praktických lékařů z blízkého okolí.

Společnost Agrana doufá, že brzy obnoví provoz. „Hasiči průběžně provádějí měření, v kontaktu jsme i se všemi úřady,” uvedla firma ve svém prohlášení.

V závodě ve městě Aschach an der Donau vyrábí firma kukuřičný škrob. Po říjnovém rozšíření továrny má zpracovávat 540 tisíc tun kukuřice ročně, což je o třetinu více než dosud.

Reklama

Doporučované